Преминуо оскаровац Јиржи Менцел :: Semberija INFO ::

 

Преминуо оскаровац Јиржи Менцел


Познати чешки филмски и позоришни режисер, оскаровац Јиржи Менцел преминуо је у 82. години, објавила је у недјељу навече његова супруга Олга на својој Фејсбук страници.   

Менцела је прославио његов први дугометражни филм ,,Строго контролисани возови“ из 1966., за који је освојио Оскара у категорији најбољег страног филма. 

За Оскара је 1986. Године номинована и његова популарна комедија ,,Село моје мало“, а бројни други његови филмови постали су класици за чешке гледаоце и режисере.

У филмовима је комбиновао хуманистички поглед на свијет са сарказмом и провокативним темама, те је био важан учесник чешког новог таласа. Попут многих редитеља његове генерације, Менцел је имао проблема с комунистичким властима.

Због провокативности, његова сатира ,,Шева на концу“, снимљена 1969. године, била је забрањена до 1990. године и приказана је тек након пада Берлинског зида.

Остали познати филмови су му ,,Злочин у дјевојачкој школи“ (1965.), ,,Хировито љето“ (1968.) и ,,Служио сам енглеског краља“ (2006.) 

У Народном позоришту у Београду режирао је Шекспиров комад ,,Веселе жене виндзорске“ 2007. године и у корежији са Божидаром Ђуровићем поставио оперу Сергеја Прокофјева ,,Заљубљен у три наранџе“. 


Агенције