Очекивања , Традиције и Присутност: Психолошки Савјети за Срећне празнике :: Semberija INFO ::

 

Очекивања , Традиције и Присутност: Психолошки Савјети за Срећне празнике


Празници, попут Вакрса, носе са собом посебан осјећај топлине и повезаности, посебно за дјецу. Но, често се може десити да притисак да све буде савршено или очекивања која стављамо на себе и друге могу довести до стреса и напетости, посебно у овим изазовним временима. За дјецу која одрастају у разведеним или непотпуним породицама, ови периоди могу бити изазовнији. Као психолог и психотерапеут, Маја Савановић Зорић даје неколико савјета како бисмо ојачали везу између дјетета и родитеља те осигурали да ови празници буду вријеме сигурности и радости. Нека овај Васкрс буде прилика да продубимо везе с нашом дјецом и осигурамо им осјећај сигурности и љубави. Као родитељи, често смо заузети различитим обавезама и бринемо о многим стварима, али Васкрс нам пружа прилику да се усмјеримо на важност повезаности породице.

Дјеца требају осјећати да су вољена, подржана и да имају сигурно мјесто гдје могу изразити своје емоцијр и потребе. Васкрс је вријеме када можемо нагласити ту љубав и подршку кроз заједничке активности попут бојања јаја, украшавања дома или заједничког оброка. Ове активности не само да јачају везе међу члановима породице, већ и подстичу осјећај заједништва и припадности.

Важно је такође отворено разговарати са дјецом о значењу Васкрса и вриједностима попут љубави, праштања и заједништва. Кроз такве разговоре, дјеца могу боље разумјети дубље значење празника и како га интегришу у свој живот.

Поред тога, Васкрс је прилика да се подсјетимо важности радости. Кроз игру, смијех и заједничке активности, можемо створити незаборавне тренутке који ће дуго остати у сјећању наше дјеце. Радост је кључни елемент у дјетињству и пружа осјећај среће и испуњености.

Овог Васкрса, не заборавимо осигурати осјећај сигурности и љубави нашој дјеци. Нека наше породице буду мјеста гдје се осјећају вољено и прихваћено, гдје се смију и уче вриједности заједништва. Срећни празници!


Маја Савановић Зорић, дипл. психолог и психотерапеут