НАЈСТАРИЈА МАСЛИНА У ЕВРОПИ: Стабло у Црној Гори најстарије у Европи: Стара маслина, симбол Бара, стара преко 2.000 година :: Semberija INFO ::

 

НАЈСТАРИЈА МАСЛИНА У ЕВРОПИ: Стабло у Црној Гори најстарије у Европи: Стара маслина, симбол Бара, стара преко 2.000 година


Најстарија  маслина на Балкану и у Европи налази се код Бара у Црној Гори. У  свијету постоје две старије и то једна у Израелу, а друга у Тунису.

Ова стара маслина на Мировици је споменик  природе и заштићена је одлуком власти бивше СФРЈ 1963. године. Стручњаци тврде да је стара више од двије хиљаде година. Обим јој десет метара, а сјенка крошње је у промјеру измјерена са 74 девојачких корака.

Бар, који се налази на црногорском приморју, познат је као град маслине. Процјене су да на простору ове општине има преко 100 хиљада маслина.

То је култура која је одавно развијена и има доста старих засада. Осим што су маслине препознате као симбол мира, њихова карактеристика јесте и да су дуговјечне. Маслина која се издваја и која је посебна је Стара маслина. Смјештена у насељу Мировица, Стара маслина живи преко 2.000 година и најстарије је стабло у Европи, а такође спада међу три најстарија стабла на свијету. Ова маслина представља симбол Бара, јавља Агенција Анадолија (АА).

Грађани свакодневно долазе да виде Стару маслину. Разлога за то има много. Једни вјерују да ће им донијети срећу, други желе да се вјенчају баш испод ње, док су се у прошлости испод овог стабла мириле завађене породице.

– Насеље добило назив због Старе маслине

Биљана Вукчевић, која ради као туристички водич, у разговору за Агенцију Анадолија каже да је насеље Мировица, које је познато по Старој маслини, име добило управо због овог стабла.

“Мјесто се зове Мировица, а добило је име јер су се некада давно завађени мирили под Старом маслином. То је период када су биле крвне освете, рат, разна превирања. Људи су се мирили испод маслине и цијело ово подручје је добило име Мировица”, каже Вукчевић.

– Стара маслина лијечи болесне, усрећује несрећне, продужава љубав

Због своје дуговјечности, неколико легенди везано је за Стару маслину.

“Стари Барани кажу да су код ове маслине долазили болесни да се излијече, несрећни да буду срећни, а заљубљени да им љубав дуго траје. И дан данас имамо ситуацију да се људи вјенчају испод Старе маслине”, прича за Вукчевић.

Осим Старе маслине, која је стара преко 2.000 година, у истом дворишту је још седам стабала маслина. И оне имају своју дуговјечност. Старе су између 500 и 700 година. На простору око стабла Старе маслине, одржава се дјечији фестивал “Сусрети под Старом маслином”.

“Тај фестивал се одржава у новембру. Тада дођу писци и пјесници из окружења, а тема је Стара маслина. Задњих десет година имамо ходочашће у част Старе маслине. Бар је мултиетнички град, гдје у љубави и слози живе три вјере. Сваког 20. јула дођу људи све три вјере и славимо славу Старе маслине”, испричала је Биљана.

Од 1957.године, Стара маслина је под заштитом државе као споменик природе. Велики број туриста долази у Бар, како би видио најстарије стабло у Европи.“Маслина је заштитни знак града Бара. Представља нешто што је живо, што још увијек траје. Маслина и дан данас рађа, иако је стара преко 2.000 година. Њен плод се скупља, правимо уље и продајемо туристима. Долази јако велики број туриста. Од 2008. године је сређен комплекс око маслине. Од тада се и наплаћује улаз. Задњих година је интересовање велико. Интернет нам је много помогао. Највише имамо туриста из Русије, Пољске, Турске, али има и туриста из земаља Балкана”, каже Вукчевић.

Ако се неко пита откуд баш у Бару толико маслина, Вукчевић каже да је некада постојао посебан закон, који је приморавао оне који хоће да формирају брачну заједницу, да прије тога морају засадити маслине.

“За вријеме владавине краља Николе, услов за сваког момка из Бара је био да ако хоће да се ожени, мора најприје да посади 20 маслинових стабала”, истакла је Вукчевић.

– Два пута запаљена, али и даље жива

Стара маслина је у прошлости два пута била запаљена, била је у пожару, али се одржала. Анто Баковић, дугогодишњи фотограф и умјетнички радник из Бара каже да је током педесетих година прошлог вијека Стара маслина случајно запаљена.

“Свака маслина је унутра шупља. Стара маслина је била толико велика да су у њу могло да стану четири играча и четири кибицера. Играјући карте, неко је заборавио цигарету и она је тада била запаљена”, каже Баковић.

Ипак, Стара маслина се одржала. Она с правом данас представља један од симбола града Бара. Оно што је посебно интересантно јесте да ово стабло и данас, како кажу они који одржавају овај маслињак, даје плодове, упркос старости од преко 2.000.

“У народу је постојала прича да маслина највише плодова даје када је људима најтеже”, каже Анто Баковић.

АА