ЦИЈЕНА ГОРИВА У БИЈЕЉИНИ НАЈНИЖА У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНА ГОРИВА У БИЈЕЉИНИ НАЈНИЖА У СРПСКОЈ


Цијене горива на бензинским пумпама у Босни и Херцеговини претходних дана поново су порасле за неколико фенинга по литру. 
 
На једној бањалучкој бензинској пумпи потврдили су да су се цијене благо повећале, тако да је сада за литар бензина потребно издвојити 1,84 КМ.
 
"И цијене дизела су повећане у посљедњих десетак дана. Он је претходно коштао 1,83 КМ по литру, а сада је за литар дизела потребно издвојити два фенинга више, тј. 1,85 КМ", кажу из те бањалучке пумпе.
 
И у ФБиХ кажу да је гориво поскупјело, а на једној бензинској пумпи у Сарајеву истичу да је у претходних неколико дана цијена порасла за пет фенинга. Како кажу, за литар бензина је потребно издвојити 1,96 КМ, док се цијена дизела није мијењала и износи 1,81 КМ.
 
Према сазнањима "Независних", ситуација је другачија само у Бијељини. Као и у претходном периоду, цијене горива у Бијељини су ниже у односу на Бањалуку, али и друге крајеве РС и БиХ. Како кажу из једне тамошње бензинске пумпе, за литар бензина и дизела потребно је издвојити 1,66 КМ, а та цијена је, како наводе, нижа за осам фенинга у односу на претходну седмицу.
 
Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, такође је рекао да су цијене нафтних деривата порасле за два-три фенинга.
 
"За десетак дана цијене горива, бензина и дизела су повећане за два до три фенинга по литру на цијелом малопродајном тржишту, односно на бензинским пумпама", казао је Тришић.
 
Како каже, разлози због којих су цијене горива повећане су геополитичка дешавања, односно недавно одржани избори за новог предсједника САД.
 
"Оно што ми можемо закључити из прошлог периода, узевши у обзир геополитичка дешавања, тј. скоро одржане изборе за новог предсједника САД, берзе су очигледно одреаговале на овај начин па је дошло до благог повећања те стабилизације тржишта", рекао је Тришић.
 
Према његовим ријечима, динамика берзанских котација је на стабилном нивоу, а цијене се крећу око 450 долара по тони.
 
"Што се тиче тренутног стања берзе, не би требало да дође до озбиљнијег повећања цијена горива у наредних 10 до 15 дана", додао је Тришић.
 
Како наглашава, оно што је кључно у свему томе је да дистрибутери нафтних деривата набављају робу која се искључиво веже за берзу, тако да се све промјене, и повећање и смањење цијена, искључиво базирају на том параметру.
 
Подсјећамо, прије мјесец дана цијене горива су биле ниже у односу на садашње стање.
 
У Бањалуци је крајем децембра бензин коштао 1,81 КМ по литри, док је дизел коштао 1,83 КМ. На бензинским пумпама у Бијељини литар бензина је коштао 1,64 КМ, а дизела 1,67 КМ.
 
У ФБиХ на неким бензинским пумпама дизел је коштао 1,71 КМ, док је на другима та цијена ишла и до 1,99 КМ по литри.
 
Извор: Независне