ЈУ Народна библиотека „Филип Фишњић“ Бијељина: Попуст на учлањење поводом Свјетског дана књиге и ауторских права :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Народна библиотека „Филип Фишњић“ Бијељина: Попуст на учлањење поводом Свјетског дана књиге и ауторских права


Народна библиотека „Филип Вишњић“, данас обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права, попустом од 50 % на годишњу цијену чланарине у библиотеци. За ученике основних школа од 2. до 9. разреда износи 2,5 КМ, за ученике средњих школа, студенте, пензионере и лица старија од 65 година 5КМ, а за остале грађане 10КМ.
Жељана Арсеновић, директорка Народне библиотеке „Филип Вишњић“, рекла је да су у протеклој години имали уписаних скоро 10.000 чланова у библиотеци.



-То је изузетно велики успијех, јер смо се налазили у ситуацији када смо морали поштовати одређене мјере, такође, имали смо 130.000 посјета, управо због тих мјера, а иначе број посјета је много већи. Али, сада се полако враћамо у нормалан живот и нормално функционисање, ипак задовољни смо протеклом годином. Старосна структура чланова библиотеке је изједначена, дјечије одјељење броји 5.600 чланова, што је изузетно велики број уписане дјеце и основношколаца. Прије свега, сматрамо, да је наша радионица коју радимо са предшколским узрастом, управо томе доприњела, јер кроз њу пролазе сва дјеца предшколског узраста са подручја града Бијељина и из свих вртића који желе у томе да учествују“, истакла је Арсеновићева и додала да два пута у току године имају одређене попусте, у априлском року се учлани мањи број грађана, јер су сви навикли у новембру, поводом Дана библиотеке уписују.



Овом приликом, Жељана Арсеновић је најaвила да ће крајем маја или почетком јуна организовати културну манифестацију, под називом „Дани дјечије културе“, гдје ће представити сву талентовану дјецу са подручја града Бијељина, која буду жељела да учествују.

Мирјана Недић, дипломирани професор српског језика и књижевности -лектор, истакла је да „књига је спас, књига је моћ“, јер је књига  јако важна у животу дјеце, омладине, али и старијих људи.



- Веома је важно дјецу, још као мале, упутити у „пут“ књиге, дати им смјернице, јер дјеца су као „сунђери“ и оно што им ви наметнете, они то упијају. Када им дате књигу, они је упијају и „живе“ књигу. Када дјецу научите да читају, то се касније „преслика“ на мозак одраслих. Апеловала бих на родитеље да дјеци дају књигу, а не телефон, да читају да праве свој свијет, јер само тако се може преживјети данас. Родитељи могу много да утичу на своје дијете, да му дају кљиге, а ту много може помоћи библиотека, поготову када имају овакви дани, када им се дају финансијске погодности. Дјецу треба стално показивати књиге, водити их у библиотеку, то има велики утицај на дјечији мозак, памћење, али и на вокабулар. Самим тим, дијете доста брже сазријева, схвата и од њега не може бити лош човјек“, нагласила је Недићева.

Семберија инфо - С. Јовановић