Otkrivena nova krvna grupa :: Semberija INFO ::

 

Otkrivena nova krvna grupa


Istraživači iz Velike Britanije i Izraela opisali su nov sistem krvnih grupa kod ljudi, MAL, i to nakon 50 godina, otkako je 1972. otkriveno da u krvi trudnice nedostaje važan antigen.

Ovo, čudno molekularno odsustvo naučnici su riješili nakon 50 godina, a istraživanje je objavljeno u vodećem časopisu Američkog društva za hematologiju "Blood".

"Otkriće predstavlja ogromno dostignuće, konačno može da se uspostavi novi sistem krvnih grupa i možemo da ponudimo najbolju njegu rijetkim, ali važnim pacijentima", rekla je specijalistkinja hematologije Luiz Tili iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Kao što je poznato, većina glavnih krvnih grupa otkrivena je početkom 20. vijeka. Potom je identifikovan krvni sistem Er, koji su istraživači prvi put opisali 2022. godine, a koji utiče samo na mali broj ljudi. Isto važi i za novu krvnu grupu.

Prethodno istraživanje je pokazalo da više od 99,9 odsto ljudi ima antigen AnWj, koji je nedostajao u krvi trudnice iz 1972. godine. Ovaj antigen živi na proteinu mijelina i limfocita, što je navelo istraživače da novoopisani sistem nazovu - krvna grupa MAL.

Kada neko ima mutiranu verziju obje kopije svojih MAL gena, završava sa AnWj-negativnom krvnom grupom, kao kod trudnice, prenosi B92.

Luiz Tili i njen tim su identifikovali tri pacijenta s rijetkom krvnom grupom koji nisu imali ovu mutaciju, što sugeriše da ponekad poremećaji krvi, takođe, mogu da izazovu potiskivanje antigena.

MAL je veoma mali protein s nekim interesantnim svojstvima, koja su otežavala identifikaciju, a što je značilo da mora da se nastavi istraživanje, kako bi se prikupilo još dokaza.

Da bi se utvrdilo da imaju tačan gen, nakon decenija istraživanja, tim je ubacio normalni MAL gen u krvne ćelije, koje su bile AnWj-negativne.

Poznato je da protein MAL igra vitalnu ulogu u održavanju stabilnosti ćelijskih membrana i pomaže u ćelijskom transportu. Prethodna istraživanja su pokazala da AnWj zapravo nije prisutan kod novorođenih beba, već se pojavljuje ubrzo nakon rođenja.

Zanimljivo je da su svi AnWj negativni pacijenti koji su uključeni u studiju imali istu mutaciju. Međutim, nisu pronađene druge ćelijske abnormalnosti ili bolesti koje su povezane s ovom mutacijom.