CIJENA GORIVA U BIJELjINI NAJNIŽA U SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

CIJENA GORIVA U BIJELjINI NAJNIŽA U SRPSKOJ


Cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini prethodnih dana ponovo su porasle za nekoliko feninga po litru. 
 
Na jednoj banjalučkoj benzinskoj pumpi potvrdili su da su se cijene blago povećale, tako da je sada za litar benzina potrebno izdvojiti 1,84 KM.
 
"I cijene dizela su povećane u posljednjih desetak dana. On je prethodno koštao 1,83 KM po litru, a sada je za litar dizela potrebno izdvojiti dva feninga više, tj. 1,85 KM", kažu iz te banjalučke pumpe.
 
I u FBiH kažu da je gorivo poskupjelo, a na jednoj benzinskoj pumpi u Sarajevu ističu da je u prethodnih nekoliko dana cijena porasla za pet feninga. Kako kažu, za litar benzina je potrebno izdvojiti 1,96 KM, dok se cijena dizela nije mijenjala i iznosi 1,81 KM.
 
Prema saznanjima "Nezavisnih", situacija je drugačija samo u Bijeljini. Kao i u prethodnom periodu, cijene goriva u Bijeljini su niže u odnosu na Banjaluku, ali i druge krajeve RS i BiH. Kako kažu iz jedne tamošnje benzinske pumpe, za litar benzina i dizela potrebno je izdvojiti 1,66 KM, a ta cijena je, kako navode, niža za osam feninga u odnosu na prethodnu sedmicu.
 
Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, takođe je rekao da su cijene naftnih derivata porasle za dva-tri feninga.
 
"Za desetak dana cijene goriva, benzina i dizela su povećane za dva do tri feninga po litru na cijelom maloprodajnom tržištu, odnosno na benzinskim pumpama", kazao je Trišić.
 
Kako kaže, razlozi zbog kojih su cijene goriva povećane su geopolitička dešavanja, odnosno nedavno održani izbori za novog predsjednika SAD.
 
"Ono što mi možemo zaključiti iz prošlog perioda, uzevši u obzir geopolitička dešavanja, tj. skoro održane izbore za novog predsjednika SAD, berze su očigledno odreagovale na ovaj način pa je došlo do blagog povećanja te stabilizacije tržišta", rekao je Trišić.
 
Prema njegovim riječima, dinamika berzanskih kotacija je na stabilnom nivou, a cijene se kreću oko 450 dolara po toni.
 
"Što se tiče trenutnog stanja berze, ne bi trebalo da dođe do ozbiljnijeg povećanja cijena goriva u narednih 10 do 15 dana", dodao je Trišić.
 
Kako naglašava, ono što je ključno u svemu tome je da distributeri naftnih derivata nabavljaju robu koja se isključivo veže za berzu, tako da se sve promjene, i povećanje i smanjenje cijena, isključivo baziraju na tom parametru.
 
Podsjećamo, prije mjesec dana cijene goriva su bile niže u odnosu na sadašnje stanje.
 
U Banjaluci je krajem decembra benzin koštao 1,81 KM po litri, dok je dizel koštao 1,83 KM. Na benzinskim pumpama u Bijeljini litar benzina je koštao 1,64 KM, a dizela 1,67 KM.
 
U FBiH na nekim benzinskim pumpama dizel je koštao 1,71 KM, dok je na drugima ta cijena išla i do 1,99 KM po litri.
 
Izvor: Nezavisne