Skočile cijene sekundarnih sirovina: Prodaje se sve ono što ničemu ne služi :: Semberija INFO ::

 

Skočile cijene sekundarnih sirovina: Prodaje se sve ono što ničemu ne služi


Ovih dana na auto-otpadima i otpadima sekundarnih sirovina primjetne su velike gužve. Zbog povoljne otkupne cijene željeznog, aluminijumskog i bakarnog otpada mnogi su krenuli u proljećnu akciju “raščišćavanja” dvorišta i podruma, kako bi i na taj način zaradili neku marku i popravili stanje u kućnom budžetu. Na povoljnu cijenu željeznog otpada uticao je rast cijena građevinskog željeza, pogotovo građevinskih mreža. Nemogućnost uvoza tih sirovina iz Ukrajine dodatno je zakomplikovala situaciju na tržištu.



Na platou firme “Milić miks” u Hasama”, koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina,  automobilskog i drugog otpada, radnici imaju pune ruke posla. Miroslav Kapetina kaže da ljudi dovoze gotovo sav odbačeni metal iz svojih domaćinstava koji im trenutno nije od neke posebne koristi u domaćinstvu.



“U međuvremenu su cijene sekundarnih sirovina rasle, te i ovdje imamo puno više posla. Znatno prije ukrajinske krize, prije gotovo godinu dana, na tržištu je poskupilo željezo za građevinarstvo. To je izazvalo povećanje cijena sekundarnih sirovina. S druge strane, neimaština i siromaštvo diktiraju tempo i način ponašanja ljudi. Bukvalno je krenulo raščišćavanje dvorišta i prikupljanje svega što je od metala. Stižu nam stari limovi, odbačeni šporeti i mašine za veš, stare i neupotrebljive kade. Željezni otpad plaćamo 70 pfeniga, dok željezni lim plaćamo 60 pfeniga po kilogramu. Aluminijum plaćamo od dvije do četiri KM po kilogramu, zavisno od toga šta se nudi. Kilogram bakra plaćamo 12 KM, kilogram mesinga sedam KM. Stare akumulatore plaćamo po 1,20 KM po kilogramu”, kaže Miroslav Kapetina.


​Semberija info - Lj. Ljubojević