DANI SRBIJE U REPUBLICI SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

DANI SRBIJE U REPUBLICI SRPSKOJ


Tradicionalna manifestacija „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije donosi i ove godine bogat program sa 60 aktivnosti 14 ustanova kulture iz Srbije koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Republike Srpske.
Manifestaciju će otvoriti ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković 25. septembra u 19 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Na svečanom otvaranju „Dana Srbije u Republici Srpskoj“ biće prikazan dokumentarno-reportažni film „Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića“ kom će prethoditi izložba Istorijskog muzeja Srbije o krunisanju ovog srpskog vladara u 18 časova u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Publika će tokom manifestacije imati prilike da na različitim scenama uživa u nastupima eminentnih umetnika iz republičkih ustanova kulture -Narodnog pozorišta iz Beograda, nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“ i „Venac“, ali i da pogleda izuzetne izložbe Istorijskog, Pirodnjačkog i Etnografskog muzeja iz Beograda.
Tokom manifestacije, Filmske novosti i Muzej Nikole Tesle publici će predstaviti dokumentarne projekcije o značaju srpskih velikana, kao i o bogatoj istoriji srpskih manastira doprinoseći jačanju međusobnih veza i novom pogledu na istorijske činjenice, a projekcije kvalitetnih filmova srpske kinematografije organizovaće Filmski centar Srbije.

Manifestacija „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije sa ciljem da se kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i razvija kulturna saradnja osnaživanjem veza između srpskog naroda sa obe strane Drine što je u skladu i sa Deklaracijom Svesrpskog sabora održanog 8. juna ove godine u Beogradu na inicijativu dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.