ZANATSKO-PREDUZETNIČKA KOMORA INSISTIRA NA HITNOJ IZMJENI ZAKONA O PDV-U :: Semberija INFO ::

 

ZANATSKO-PREDUZETNIČKA KOMORA INSISTIRA NA HITNOJ IZMJENI ZAKONA O PDV-U


Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske insistira na hitnoj izmjeni Zakona o porezu na dohodak kako bi se udvostručio prag koji definiše malog preduzetnika. Bolju poziciju samostalnog preduzetnika trebalo bi da definiše i nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima, čiji prijedlog je upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske, te se očekuje njegovo usvajanje.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević smatra da je potrebno, što prije, izmijeniti Zakon o porezu na dohodak kako bi se udvostručio prag koji definiše malog preduzetnika. Neophodno je, kaže Blagojević, sadašnji prag od 50.000 povećati na 100.000 KM, čime bi se podstakao rast broja preduzetnika i spriječilo gašenje postojećih, kao i širenje sive ekonomije.
- Svi smo svjesni da je taj iznos davno prevaziđen. Očekujem da imamo razumijevanja od nadležnih, jer ukoliko ne podignemo ovaj prag, sigurno je da će se to odraziti i na povećanje cijena proizvoda i usluga. Zbog svega toga očekujemo hitnu reakciju nadležnih - naveo je Blagojević za Radio Republike Srpske.
Zanatlije u sivoj zoni gorući su problem i "rak-rana" malih preduzetnika u Republici Srpskoj koji su zbog nelojalne konkurencije suočeni sa otežanim uslovima rada koji sprečavaju njihov brži rast i razvoj. Ovaj problem je aktivan u svim branšama, naveo je Blagojević.

- Mnogo je primjera da kozmetički salon zaposli radnika i obuči ga, nakon čega taj isti radnik daje otkaz, povuče kontakte klijenata i usluge potom obavlja u svom stanu, podrumu kuće, neregistrovan. Na ovaj način izbjegavaju obaveze i krše zakon, što je neprihvatljivo. Potrebno ih je prijaviti inspekciji, kako bismo suzbili rad na crno - rekao je Blagojević.

Ministarstvo privrede i preduzetništva pripremilo je i nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima. Ovaj dokument trebalo bi da definiše bolju poziciju samostalnog preduzetnika, naveo je Blagojević i dodao da je prijedlog upućen u Narodnu skupštinu Srpske, a njegovo usvajanje očekuju na prvoj redovnoj sjednici.
RTRS