Polarni vrtlog ponovo stiže: Kad nas očekuje novo zahlađenje :: Semberija INFO ::

 

Polarni vrtlog ponovo stiže: Kad nas očekuje novo zahlađenje


BEOGRAD - Iako se do sredine septembra činilo da će niz od 14 rekordno toplih mjeseci biti nastavljen, promjena cirkulacije u atmosferi donijela je osvježenje koje se, prema najavi meteorologa, ponovo očekuje – krajem mjeseca.

Meteorolog amater Ivan Ristić kaže da polarni vrtlog ponovo stiže u Evropu i u sklopu njega će doći do novog prodora hladnog arktičkog vazduha.

Zahlađenje će zahvatiti zapadnu i sjeverozapadnu Evropu u toku sljedeće sedmice.

- Istovremeno se očekuje i formiranje dubokog ciklona koji će u tim delovima Evrope doneti puno kiše i jake vjetrove. U Srbiji je ovog vikenda uslijedila stabilizacija vremena uz puno sunca i imali smo relativno toplo i prijatno vreme. Temperatura vazduha dostiže od 23 do 27 stepeni Celzijusa, ali će se sredinom sljedeće sedmice, usled približavanja ciklona iz zapadne Evrope, povećati oblačnost i kod nas – kaže Ivan Ristić.

Očekuje se da ponegdje bude kiše, ali da se ipak zadrži relativno toplo vrijeme, dok pravo zahlađenje stiže sljedećeg vikenda, 28. i 29. septembra.

- Kroz „bečka vrata“ će ponovo proći hladniji vazduh krajem mjeseca, poslednjeg vikenda u septembru. Početkom oktobra će biti svježije sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od oko 20 stepeni. Jutra će biti prohladna, dok će vazdušni pritisak biti u postepenom porastu tako da će doći do nove stabilizacije vremena. U toku prve dekade oktobra, sve do Miholjdana, očekuje se ponovo manji porast temperatura uz stabilno vrijeme. Imaćemo kraće miholjsko leto sa maksimalnim temperaturama od oko 25 stepeni – kaže Ristić.

Sve podsjeća na nekadašnji uvod u pravu zimu

Nakon prvog zahlađenja krajem septembra i početkom oktobra, od sredine oktobra, poručuje Ristić, stiže osjetniji pad temperature vazduha uz novi prodor hladnog arktičkog vazduha, prenosi Kurir.

- Kod nas će na vrijeme uticati azorski i sibirski anticiklon, ali i polarni vrtlog. Definitivno afrički anticiklon i islandski ciklon idu na pauzu, a usled promene cirkulacije imaćemo vremenske prilike koje sve više podsećaju na nekadašnji uvod u pravu zimu - poručuje Ristić.

Prosječne temperature vazduha za oktobar

Podsjetimo, prosječne temperature vazduha u oktobru su:

- za prvu dekadu minimalne od 9 do 12, maksimalne od 19 do 22 stepena

- za drugu dekadu najniža prosječna temperatura je od 9 do 12

- za treću dekadu minimalna je od 5 do 9 stepeni, maksimalna od 14 do 18 stepeni


Izvor: Glas Srpske