Ova biljka iz vaše bašte pravo je blago za zdravlje :: Semberija INFO ::

 

Ova biljka iz vaše bašte pravo je blago za zdravlje


Ona je prava pošast za insekte koji ne vole njen miris, pa tako odbija lisne vaši, gusenice, puževe, mrave i miševe

Ova biljka nije samo ukrasna, već i odličan saveznik za zdravlje iz vašeg vrta! Njeno ime, Dragoljub, govori o njenom ponosu i snazi. Ova biljka je ne samo da je lijepa za oko, već i izuzetno korisna za biljke oko sebe i za nas ljude. Dragoljub, porijeklom iz Južne Amerike, nije samo ukrasni dodatak vrtu. Ona je prava pošast za insekte koji ne vole njen miris, pa tako odbija lisne vaši, gusjenice, puževe, mrave i miševe, čineći je savršenim susjedom za vaš paradajz, krompir, pasulj i ruže.

A to nije sve – cijela biljka je jestiva, ukusna za jelo a i bogata vitaminom C. Lišće, cvjetovi, pupoljci i seme ove biljke su takođe jestivi, a najčešće se koriste u salatama, dodajući im slatku aromu oraha. Osim toga, ona je prirodni antibiotik , antifungalno sredstvo i diuretik koji jača otpornost organizma. U narodnoj medicini, koristi se za dezinfekciju i liječenje rana, prenosi Alo.

Stoga, pored toga što je ukrasno cvijeće, Dragoljub bi trebalo da imate i u svom vrtu zbog njenih mnogobrojnih koristi za zdravlje – pravo je blago!


Izvor: Glas Srpske