NOVO RUHO SAJMA I REKORDAN BROJ IZLAGAČA :: Semberija INFO ::

 

NOVO RUHO SAJMA I REKORDAN BROJ IZLAGAČA


U Bijeljini je danas otvoren 22. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2024“. Pokrovitelj sajma je Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao i Agrarni fond i Od‌jeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina. Učešće na sajmu je uzeo rekordan broj izlagača, njih više od 300  koji dolaze iz zemalja Balkana, Italije, Njemačke, Španije, Turske, Mađarske... Takođe, izložbeni prostor je povećan na preko 14 500 metara kvadratnih od čega 2500 zatvorenog i preko 12 hiljada metara kvadratnih otvorenog prostora.



- Sajam „Interagro“ je događaj koji godinama unazad okuplja ljubitelje poljoprivrede, inovatore, stručnjake i poljoprivredne proizvođače iz zemlje i regiona. Poljoprivreda leži u samom temelju našeg društva zbog čega težimo da na svakom Interagru predstavimo najbolje prakse, najnovije tehnologije i da povežemo sve one kojima je interes unapređenje poljoprivrede“, rekao je Predrag Mićić, v.d. direktor AD „Grad“ dok je prvi čovjek Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović naglasio da se Bijeljina i Semberija, kao najveća žitnica Republike Srpske i BiH, ponosi vrijednim rukama semberskih domaćina. Upravo oni su zaslužni za činjenicu da Semberija ima najzdraviju hranu i najzdravije zemljište. Zato je važno, istakao je gradonačelnik Petrović, da nastavimo posvećeno i odgovorno raditi na unapređenju uslova za rad poljoprivrednih proizvođača uz nadu da će se tokom tri sajamska dana u Bijeljini dogovoriti važni poslovi koji će doprinijeti razvoju domaćeg agrara.



Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, Savo Minić pohvalio je novo ruho bijeljinskog sajma istakavši da se raduje što Interagro iz godine u godinu postaje veći i kvalitetniji sajam, u prvom redu, poljoprivrede.



- Sigurno da ćemo i dalje podržavati rast ovog sajma i već smo, za sljedeću godinu, sa organizatorima dogovorili da se urade i dograde neki novi elementi tako da svi mi možemo sa ponosom pozvati bilo koga da dođe u Semberiju na jedan ovako impozantan privredni događaj. Želim da istaknem da naši poljoprivredni proizvođači imaju priliku da svoje proizvode plasiraju na strana tržišta. Svjesni smo svi koliko su klimatski uslovi samo ove godine smanjili prinose brojnih poljoprivrednih kultura. Evropa ima potrebu za našim proizvodima ali naši poljoprivrenici moraju uraditi bitne stvari koje se tiču tehnološke opreme, brendiranja, ambalaže, pakovanja... a na tom putu će imati saveznika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i zato su važne ovakve sajamske manifestacije gd‌je ljudi imaju priliku uspostaviti kontakte i proširiti svoje poslovanje“, rekao je ministar Minić dodavši da se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS intenzivno radi na brojnim mjerama koje za cilj imaju podršku mladima da ostanu na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.



U toku prvog sajamskog dana održana je prva panel diskusija na temu: „Izazovi i prilike za mlade u poljoprivredi“ dok je za sutra sa početkom u 10 časova najavljena druga panel diskusija na temu: „Razvoj lokalnih proizvoda i integracija regionalne turističke ponude“. Nakon panela uslijediće i predavanje na temu: „Program zaštite i specifičnosti proizvodnje kukuruza u 2024. godini“.



Sajam će trajati tri dana, do subote 21. septembra kada će biti dod‌jeljene nagrade najuspješnijim izlagačima.