У ''Граду хиљаду ватри'': Србија почиње своје европско путовање :: Semberija INFO ::

 

У ''Граду хиљаду ватри'': Србија почиње своје европско путовање


У ноћном термину од 21 час у Гелзенкирхену играју Србија и Енглеска. Ове двије репрезентације се састају први пут откако је Србија постала независна држава.

Ово ће бити први меч ''Орлова'' на ЕУРО -у послије 24 дуге године, а овај стадион није остао у лијепом сјећању навијачима Србије, који и даље памте пораз од Аргентине на Свјетском првенству 2006. године. Екипа Србије и Црне Горе је тада поражена са 6:0, а свој први гол на Мундијалима постигао Лионел Меси, који је тада имао свега 18 година.
Према писањима одређених медија са острва, ''Гордон Албион'' већ славе побједу и три бода, али и''Орлови'' се нешто питају.

Герет Саутгејт треба да има у виду вјештину српске репрезентације из ваздуха: трец́ина од 15 голова српског тима у квалификацијама били су ударци главом, што је највец́и проценат од свих екипа које се налазе на овом Првенству. Са друге стране, Енглези, вицешампиони из 2020. године, све испод новог финала сматраће поразом за нацију која годинама уназад поред бројних великих генерација фудбалера који су чинили њен тим, не могу да кући понесу најсјајније одличје са неког репрезентативног такмичења. Снагу ће највише тражити у индивидуалном квалитету који је и ово Првенство у самом врху.

Очекивања су оправдано велика с обзиром на то да се од нападача Бајерна Херија Кејна, сензације Реал Мадрида Џуда Белингема и Фил Фоден из Манчестер ситија, могу похвалити освајачем Златне копачке 2023/24 и играчима сезоне у шпанској лиги и Премијер лиги.

Енглеска репрезентација са великих турнира има само један трофеј, освојен давне 1966. године кад је пред својим навијачима узела титулу свјетског шампиона. Имају и два трећа мјеста са ЕП (1968, 1996, 2021).

Међутим , ни Србији тачније неким њеним играчима није стран енглески фудбал. Нападач Александар Митровиц́ постигао је доста голова у Премијер лиги са Њукаслом и Фуламом, док је Душан Тадиц́ провео неколико година у Саутемптону.

Србија је посљедњи пут играла на шампионату 2000. године, када је Стојковић био играч, а уједно то је било посљедње првенство на којем је репрезентација прошла групну фазу неког великог такмичења, а у на међувремену је играла четири Свјетска првенства.


(Независне)