Скочиле цијене секундарних сировина: Продаје се све оно што ничему не служи :: Semberija INFO ::

 

Скочиле цијене секундарних сировина: Продаје се све оно што ничему не служи


Ових дана на ауто-отпадима и отпадима секундарних сировина примјетне су велике гужве. Због повољне откупне цијене жељезног, алуминијумског и бакарног отпада многи су кренули у прољећну акцију “рашчишћавања” дворишта и подрума, како би и на тај начин зарадили неку марку и поправили стање у кућном буџету. На повољну цијену жељезног отпада утицао је раст цијена грађевинског жељеза, поготово грађевинских мрежа. Немогућност увоза тих сировина из Украјине додатно је закомпликовала ситуацију на тржишту.



На платоу фирме “Милић микс” у Хасама”, која се бави откупом секундарних сировина,  аутомобилског и другог отпада, радници имају пуне руке посла. Мирослав Капетина каже да људи довозе готово сав одбачени метал из својих домаћинстава који им тренутно није од неке посебне користи у домаћинству.



“У међувремену су цијене секундарних сировина расле, те и овдје имамо пуно више посла. Знатно прије украјинске кризе, прије готово годину дана, на тржишту је поскупило жељезо за грађевинарство. То је изазвало повећање цијена секундарних сировина. С друге стране, неимаштина и сиромаштво диктирају темпо и начин понашања људи. Буквално је кренуло рашчишћавање дворишта и прикупљање свега што је од метала. Стижу нам стари лимови, одбачени шпорети и машине за веш, старе и неупотребљиве каде. Жељезни отпад плаћамо 70 пфенига, док жељезни лим плаћамо 60 пфенига по килограму. Алуминијум плаћамо од двије до четири КМ по килограму, зависно од тога шта се нуди. Килограм бакра плаћамо 12 КМ, килограм месинга седам КМ. Старе акумулаторе плаћамо по 1,20 КМ по килограму”, каже Мирослав Капетина.


​Семберија инфо - Љ. Љубојевић