ПОРУКА СА ПОСЛОВНОГ ФОРУМА, НЕ РУДНИКУ ЛИТИЈУМА - ДА РАЗВОЈНИМ ПРОЈЕКТИМА ДИЈАСПОРЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОРУКА СА ПОСЛОВНОГ ФОРУМА, НЕ РУДНИКУ ЛИТИЈУМА - ДА РАЗВОЈНИМ ПРОЈЕКТИМА ДИЈАСПОРЕ


"На локалној заједници је да истрајемо у нашем отпору отварању рудника литијума, што не жели ни становништво ни дијаспора, да радимо развојне и инфраструктурне пројекте и да сарадњу са дијаспором свакодневно подижемо на виши ниво", истакао је начелник општине Лопаре Радо Савић, који је отворио Пословни форум одржан у оквиру манифестације "Дани дијаспоре"

Он је саопштио да је улагањем људи из дијаспоре у Лопарама је до сада реализовано 20 пројеката, а план локалне управе је да у наредних пет година то буде 50 пројеката.

"Показало се да ти пројекти могу бити разноврсни и успјешни јер све домаће и фирме које је покренула дијаспора стварају већи извоз из Лопара него увоз и желимо још таквих фирми са бољим платама радника да би млади остајали на Мајевици", рекао је Савић новинарима.

Према његовим ријечима, дијаспора је у Лопарама највише људи запослила у металској индустрији, у погонима који добро послују и имају сталне раднике, као и у пољопривреди, сектору услуга и угоститељству, који упошљавају велики број сезонских радника.

Савић је додао да је на бироу у Лопарама 700 незапослених, од којих су половина жене.

"На локалној заједници је да истрајемо у нашем отпору отварању рудника литијума, што не жели ни становништво ни дијаспора, да радимо развојне и инфраструктурне пројекте и да сарадњу са дијаспором свакодневно подижемо на виши ниво", рекао је Савић.

Милан Панић, као представник Удружења Мајевичана у Швајцарској, гдје живи 14 година, оцијенио је да је у завичају створен добар амбијент за улагања.

"Потенцијал дијаспоре је јако велики, а досадашња искуства у Лопарама су добра. Имамо воћњаке, фабрике за обраду метала и улагање у рециклажу отпада, који су одличан примјер свим будућим улагачима", рекао је Панић, који је родом из Прибоја код Лопара.

Један од досадашњих инвеститора Васо Васић из Тобута код Лопара, који 22 године живи у Уједињеним Арапским Емиратима, изјавио је новинарима да је у завичају купио напуштено имање гдје је са повратником из Јужне Африке изградио фарму музних коза и сада гради сирану, а досадашња улагања износе милион КМ.
"Хоћемо да подстакнемо људе на Мајевици да држе козе и да брендирамо сир", додао је Васић.

О значају улагања дијаспоре у Лопарама говорио је Жељко Видић из Подручне привредне коморе у Бијељини, који је истакао да је подршка том улагању системски уређена.