ПРОФЕСОР ДИМИТРИЈЕ ЋЕРАНИЋ: Правни факултет направио идеалан спој теорије и праксе :: Semberija INFO ::

 

ПРОФЕСОР ДИМИТРИЈЕ ЋЕРАНИЋ: Правни факултет направио идеалан спој теорије и праксе


Одјељење Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву постоји у Бијељини од 1999. године, тако да се правна наука и правна струка већ четврт вијека изучавају у Бијељини, каже на почетку разговора за „Семберија инфо“ професор доктор Димитрије Ћеранић, продекан за научноистраживачки рад на овом факултету.

-Половина студената студира је на Палама, гдје се налази сједиште факултета, док се друга половина студената налази овдје у Бијељини. Тако је и са наставним кадром, половина њих живи у Бијељини, друга половина на Палама. Што се тиче могућности запослења након завршетка Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, можда је најмјеродавнији податак Завода за запошљавање Републике Српске из 2023. године, када се на биро пријавило 107 дипломираних правника  са дипломом Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а током те 2023. године са Бироа за запошљавање брисан је 121 наш дипломирани правник. То значи да се у прошлој години више њих запослило, него што их се пријавило на биро. Тај податак довољно говори о потражњи за нашим правницима на тржишту рада. Годинама је већ изражена већа потражња у односу на број оних дипломираних правника који се пријаве на биро. То значи да се запошљавају и дипломирани правници који су се некад раније пријавили на биро, а у међувремену су добили запослење“, каже професор Димитрије Ћеранић, истакавши да је Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву направио идеалан спој теорије и праксе.
 
 
-На нашем факултету предају уважени професори права са простора бивше Југославије. Често организујемо предавања најистакнутијих европских и свјетских правних стручњака. Наши студенти током студија могу слушати предавања професора из Италије, Француске или Русије. Буквално, како ми то кажемо, на кућни праг нам долазе врхунска свјетска правна имена. Недавно је код нас боравио професор Антонио Сакоћио са римског универзитета „Sapienza“, романиста, професор римског права, са највећег европског универзитета који тренутно има око 200.000 студената. Професор Сакоћио је једно од најпознатијих академских имена из области римског права у свијету. Прије тога смо организовали гостовање адвоката из САД који је у неколико случајева заступао предмете пред Врховним судом САД. Код нас су гостовали и уважени професори са Московског државног факултета за финансије. Еминентна имена правничке науке и струке гостују код нас, а ми истовремено пружамо праксу нашим студентима у више од двадесет институција. Наши студенти током студија обаве најмање пет до шест пракси, а имају могућност да обаве и свих двадесет. Организујемо праксу за студенте у основним и окружним судовима, у привредном суду, јавном правобранилаштву, Правобранилаштву Републике Српске, Правобранилаштву БиХ. Наши студенти иду у министарства Републике Српске, али и у министарства Савјета министара БиХ. Наши студенти имају могућност да три седмице током љетњих мјесеци проведу у подружницама РУГИП- а у мјестима пребивалишта, а иду и на праксу у Народну банку Србије у Београд. Наша студенткиња Рада Јефтић из Бијељине прије двије године била је на стручној пракси у Народној банци Србије заједно са још 23 студента из Републике Српске и Србије са државних правних, економских и факултета организационих наука. У тој генерацији била је најбоља и недавно је добила запослење у Народној банци Србије“.
 
Професор доктор Димитрије Ћеранић истиче и податак да Правни факултет дипломираним студентима пружа помоћ приликом запослења, те да су у протеклих пет година за педесетак дипломираних правника овог факултета написане препоруке за запослење.
 
-Ми омогућујемо нашим студентима правовремену праксу, руководећи се паролом да се посао не тражи кад се дипломира, већ се тражи док се студира. Већина наших дипломираних правника током студија су себи обезбиједили запослење. Руководиоци разних институција, наше студенте већ током праксе препознају као вриједне и корисне, чекају да студенти стекну диплому и да дођу код њих да раде. То потврђују и подаци са Завода за запошљавање, јер наши дипломирани правници не чекају на запослење, јер већ по пријављивању врло брзо добијају посао.
 
Могућност међународне размјене студената

-У овом тренутку двоје наших студената се налази на петомјесечној студентској размјени у Италији, у Катанцару и Пескари. Слушају наставу на енглеском језику, имају обезбијеђене стипендије,  авионски превоз, смјештај и исхрану у студентском дому. Они, практично, на европским универзитетима бораве о трошку Европске комисије потпуно бесплатно и имају могућност да упознају правне системе других европских земаља. Истовремено, имају могућност да упознају професоре из других култура и традиција, стварајући и његујући контакте и односе који ће им сутра користити у животу. Најесен ће поново четворо наших студената боравити у Пескари, након чега ће услиједити сарадња са универзитетима из Бреше и Сасарија, затим са универзитетима из Москве и Самаре, гдје ће наши студенти ићи на студентску размјену. И раније су наши студенти ишли у Русију у посјету неким универзитетима. Очекујемо закључивање споразума о студентској размјени и са универзитетима из Шпаније. Тренутно имамо сарадњу са три велике европске земље. Наши студенти иду на студентску размјену и у Сјеверну Македонију, на Универзитет у Штипу. Наши студенти и наставници могу дио наставе да похађају и на том универзитету. Трудимо се да интернационализујемо наш факултет и да га учинимо видљивијим на европском академском простору.



Правни факултет организује највећи научни скуп у области права

За рубрику ,,Вјеровали или не” је и податак да се највећи европски научни скуп из области права одржава на Правном факултету у Источном Сарајеву.

-Крајем октобра прошле године организовали смо скуп на којем је учествовало 206 професора из 23 државе, са четири континента. На тај научни скуп долазе најеминентнији стручњаци са Оксфорда, Кембриџа, са универзитета у Москви, из Мадрида, Лондона, из Мађарске, Колумбије или Перуа. Имамо пријављене професоре за овај скуп из афричких земаља и из Кине. Препознати смо у академској јавности као неко ко организује врхунски правнички научни скуп на овим просторима. Зборници радова са тог скупа објављују се у пет томова, са по двије хиљаде страница, на свјетским језицима. Индексирани су у значајним европским и свјетским електронским базама података. Радови са тог скупа доступни су теоретичарима и правним практичарима цијеле Планете. То су значајни подаци за које се у јавности мало зна. На овај начин трудимо се да промијенимо представу о Републици Српској, о Источном Сарајеву и Бијељини, трудимо се да изађемо из локалних и регионалних оквира и да искорачимо на европску и свјетску академску и научну сцену”.
 
Студенти Правног факултета успјешни на такмичењима

Студенти Правног факултета универзитета Источно Сарајево редовно учествују на такмичењима правних факултета из региона. Недавно је одржано такмичење у симулацији кривичног поступка на којем су учествовали студенти правних факултета у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Универзитета из Источног Сарајева.

-Побједници тог такмичења су били наши студенти. Показали су да имају знање и практично искуство које доказују на таквим великим такмичењима. Што се тиче уписа у овој години, одобрен нам је упис 50 студената на Палама и 50 у Бијељини, укупно 100 студената који ће бити финансирани из буџета. Влада РС уназад три године обезбјеђује свим студентима, држављанима Републике Српске и Србије потпуно бесплатно студирање. Уназад годину дана обезбијеђен је и потпуно бесплатан смјештај у студентским домовима на Палама и у Бијељини. Студенти у Студентском дому у Бијељини исхрану плаћају свега 45 КМ мјесечно. Мислим да у Европи нема повољнијих услова за студенте. Због тога позивамо матуранте и њихове родитеље да добро размисле гдје им се то може понудити више од овога, као што је могућност међународне размјене студената, обављање праксе, могућност брзог запослења, путовања, такмичења, а све за нула КМ. Такво нешто у Европи не постоји. Мало се о томе зна, али је и овај разговор прилика да људи за то сазнају”, закључује за ,,Семберија инфо’’ професор др Димитрије Ћеранић.
 

На Одјељењу Правног факултета у Бијељини студирају студенти који долазе са подручја Добоја, све до Власенице и студенти са подручја западне Србије, из Лознице, Шапца, Сремске Митровице и Шида. На Правном факултету нема баук предмета, као што је Римско или Облигационо право. Студенти могу парцијално полагати неке, по садржају, обимне предмете. Тиме се не смањује квалитет знања које стичу током студирања, већ им се олакшава припрема испита. На овом факултету нема незадовољних студената.

На факултет се долази са осмијехом, а са широким осмијехом се и одлази с овог факултета након дипломирања.
 
Семберија инфо