БРОЈНИ МАЈЕВИЧАНИ НА СКУПУ ПОД НАЗИВОМ „НЕ РУДНИКУ ЛИTИЈУМА“ :: Semberija INFO ::

 

БРОЈНИ МАЈЕВИЧАНИ НА СКУПУ ПОД НАЗИВОМ „НЕ РУДНИКУ ЛИTИЈУМА“



Српска демократска странка /СДС/ и Партија демократског прогреса /ПДП/ организовале су вечерас у центру Лопара народни скуп „Не руднику литијума“ на којем су се окупили бројни грађани исказујући своје противљење експлоатацији руда на мајевичком подручју.


Кандидат СДС-а за начелника Лопара Радо Савић новинарима је рекао да је је жеља двије странке вечерас била да кажу „не“ када је ријеч о руднику литијума али и да поруче да ће се борити за развојне пројекте у Лопарама , као и за бољу сарадњу са дијаспором и за бољу позицију општине.
„Исто тако, наш циљ је коначно рјешавање водоснандијевања, eкономски пројекти, спречавање одласка младих из наше општине , а оно што засигурно хоћемо је да до краја истрајемо у борби да нас не задеси лош пројекат, а то је рудник литијума који би довео до расељавања становништва са ових простора“, поручио је Савић.
Носилац одборничке листе СДС-а Лопаре Желимир Нешковић поручио је да велики скуп окупљених гражана јасно показује колко су сви против експлоатације литијума и других елемената чије рударење штетно дјелује на здравље људи, на животну средину, уопште.


„Мој став је јасан, као и став СДС , - против смо и остаћемо при томе .Оно што је најважније је да је СДС са својим народом овдје још д 1990. године и у овом изборном циклусу сигурно улазимо у побједу јер СДС је вјечна , иако су покушали да нас угасе и забране рад. Ми ћемо наставити свој рад и побиједити у Лопарама и широм Републике Српске, овдје у Лопарама - убједљиво“, рекао је Нешковић.
Он сматра да је кандидат СДС-а за начелника општине Лопаре Радо Савић сигуран побједник на локалним изборима, јер се „доказао својим дјелима, својим знањем у претходном периоду“.
Носилац одборничке листе ПДП Лопаре Миленко Ристић истакао је да је на вечерашњем митингу против литијума народ јасно показао колико је против било каквих послова у вези са рударењем.
„Вечерас смо се и представили окупљеним грађанима. Ми смо у континуитету јаки и стабилни, а само стабилност коју смо му до сада пружали јесте основ за даљи наставак и просперитет.Сматрам да ћу и након ових избора, зајдно са СДС-ом и начелником Савићем, успјети наставити динамику раста наше општине“, рекао је Ристић.


На вечерашњем скупу био је и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић те кандидат СДС-а за начелника општине Источна Илиџа Маринко Божовић који су подржали лопарске кандидате.


Након завршетка предизборног скупа кандидати на предстојећим локалним изборима, заједно са грађанима и члановима руководства СДС-а и ПДП-а на републичком и локалном нивоу , прошетали су од центра Лопара, односно хотела „Мајевица“, до канцеларије предузећа „Аркор“ које се бори да добије концесију за експлоатацију литијума и на улазним вратима оставили поруку о противљења руднику литијума, те затражили њихов одлазак са Мајевице.