НОВО РУХО САЈМА И РЕКОРДАН БРОЈ ИЗЛАГАЧА :: Semberija INFO ::

 

НОВО РУХО САЈМА И РЕКОРДАН БРОЈ ИЗЛАГАЧА


У Бијељини је данас отворен 22. Међународни сајам пољопривреде, лова и риболова „Интерагро 2024“. Покровитељ сајма је Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС као и Аграрни фонд и Од‌јељење за пољопривреду Градске управе Града Бијељина. Учешће на сајму је узео рекордан број излагача, њих више од 300  који долазе из земаља Балкана, Италије, Њемачке, Шпаније, Турске, Мађарске... Такође, изложбени простор је повећан на преко 14 500 метара квадратних од чега 2500 затвореног и преко 12 хиљада метара квадратних отвореног простора.



- Сајам „Интерагро“ је догађај који годинама уназад окупља љубитеље пољопривреде, иноваторе, стручњаке и пољопривредне произвођаче из земље и региона. Пољопривреда лежи у самом темељу нашег друштва због чега тежимо да на сваком Интерагру представимо најбоље праксе, најновије технологије и да повежемо све оне којима је интерес унапређење пољопривреде“, рекао је Предраг Мићић, в.д. директор АД „Град“ док је први човјек Града Бијељина, Љубиша Петровић нагласио да се Бијељина и Семберија, као највећа житница Републике Српске и БиХ, поноси вриједним рукама семберских домаћина. Управо они су заслужни за чињеницу да Семберија има најздравију храну и најздравије земљиште. Зато је важно, истакао је градоначелник Петровић, да наставимо посвећено и одговорно радити на унапређењу услова за рад пољопривредних произвођача уз наду да ће се током три сајамска дана у Бијељини договорити важни послови који ће допринијети развоју домаћег аграра.



Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске, Саво Минић похвалио је ново рухо бијељинског сајма истакавши да се радује што Интерагро из године у годину постаје већи и квалитетнији сајам, у првом реду, пољопривреде.



- Сигурно да ћемо и даље подржавати раст овог сајма и већ смо, за сљедећу годину, са организаторима договорили да се ураде и дограде неки нови елементи тако да сви ми можемо са поносом позвати било кога да дође у Семберију на један овако импозантан привредни догађај. Желим да истакнем да наши пољопривредни произвођачи имају прилику да своје производе пласирају на страна тржишта. Свјесни смо сви колико су климатски услови само ове године смањили приносе бројних пољопривредних култура. Европа има потребу за нашим производима али наши пољопривреници морају урадити битне ствари које се тичу технолошке опреме, брендирања, амбалаже, паковања... а на том путу ће имати савезника у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и зато су важне овакве сајамске манифестације гд‌је људи имају прилику успоставити контакте и проширити своје пословање“, рекао је министар Минић додавши да се у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС интензивно ради на бројним мјерама које за циљ имају подршку младима да остану на селу и да се баве пољопривредном производњом.



У току првог сајамског дана одржана је прва панел дискусија на тему: „Изазови и прилике за младе у пољопривреди“ док је за сутра са почетком у 10 часова најављена друга панел дискусија на тему: „Развој локалних производа и интеграција регионалне туристичке понуде“. Након панела услиједиће и предавање на тему: „Програм заштите и специфичности производње кукуруза у 2024. години“.



Сајам ће трајати три дана, до суботе 21. септембра када ће бити дод‌јељене награде најуспјешнијим излагачима.