Игуманија руског манастира даровала Перића: Кроз икону пажњу захваљују :: Semberija INFO ::

 

Игуманија руског манастира даровала Перића: Кроз икону пажњу захваљују


Настојатељица манастира Александра Невског у Угљевику монахиња Рускиња Филотеја (Олга Казанцева) поклонила је данас начелнику Угљевика Василију Перићу икону Покрова Пресвете Богородице у знак захвалности за све што чини за ову светињу коју су, за своје духовне потребе, подигли руски војници из састава међунардне мировне мисије у БиХ.
 
Мати Филотеја каже да је изузетно добро прихваћена у Угљевику, те да је у овом дијелу Републике Српске упознала много дивних људи.
 
Истиче да у Угљевику осјећа велику љубав и подршку свих од вјерника до представника локалне власти на челу са Василијем Перићем.
 
-Рођена сам у Пјатигорску, на северу Кавказа, у близини града Минералне Воде, где је живео Свети Теодосије Кавкаски. Завршила сам Медицински факултет у Тјумељу, граду на Уралу, одакле почиње Сибир. Десетак радила сам као љекар опште праксе, а онда сам донијела одлука да се замонашим-рекла је Филотеја.
 
Начелник Перић рекао је да му је пуно срце јер је овај манастир,дар братске Русије, сабрао сву љубав, топлину, разумијевање и историјске везе Срба и Руса.
 
-И кад је човјек само дијелић “приче” осјећа се срећно и богоугодно, ово је и симбол и стварни примјер колико смо блиски ми Срби и наша руска браћа-рекао је Перић новинарима.
 
Перић је истакао да мора да буде мало  личан и да истакне да је један од најсрећнијих дана у његвом животу био баш онај на празник Пресвете Богородице јер је тада прије три године рођен његов унук Јован.
 
Храм је изграђен је по угледу на руске цркве-брвнаре, а освештан је 1997. Иконостас је израдио руски умјетник Вењамин Михајлович Сибирски, професор на катедри московског Суриковог института, звоник са седам звона у руском стилу приложио је бивши градоначелник Москве Јуриј Михајлович Лушков, а на његове стубове постављене су две иконе које је у бронзи израдио и поклонио цркви чувени руско-грузијски умјетник, скулптор Зураб Константинович Церетели...