Митрополит Фотије у угљевичком Храму: ПРАВОСЛАВЉЕ ПРОПОВЈЕДА ИСТИНУ :: Semberija INFO ::

 

Митрополит Фотије у угљевичком Храму: ПРАВОСЛАВЉЕ ПРОПОВЈЕДА ИСТИНУ


Православље у себи носи истину, проповједа истину, православље је истина, поручио је Његово високопреосвештенство архиепископ и митрополит зворничко-тузлански Фотије.

-Срби треба да иду путем Светог Саве и тим путем ћемо издржати сва искушења и ми овдје у Републици Српској и у матици Србији и Црној Гори и на свим континентима гдје живе православни Срби-рекао је у бесједи митрополит Фотије након данашње Свете архијерејске литургије коју је служио у угљевичком Храму Преподобне мати Параскеве.

Митрополит Фотије истакао је да је Угљевик духовни центар овог краја, те изразио жељу да још више напредује да буде и политички и културни центар Срба и позвао све да раде на томе и цркву и државне институције и нагласио да је важно очувати Републику Српску и Србе са ове стране Дрине.

-Молимо се Богу да сви наши градови буду градови мира, просперитета, заједништва, рада, љубави Божје, да Срби чувају традицију своју, писмо, културу, насљеђе своје и своју православну вјеру-рекао је митрополит Фотије.
Христос се моли да подјеле буду превазиђене, рекао је митрополит Фотије, да Срби буду једно у Христовој цркви, не да буду једно са свима који било како вјерују, да ли су то хришћани, пагани или вјерују у многе богове.

-То најчешће користе такозвани екуменисти, људи који исповједају свејерес, тако су за њих говорили свети оци и новог доба и оног раније. У екуменизму је сакупљено мноштво јеретичких учења, е то је екуменизам. Господ се није молио за такав екуменизам. Сви људи треба да чују праву православну проповјед и постану чланови једне Свете Саборне Апостолске Цркве. Нема цркава више, само је једна Света Саборна Апостолска Црква и то је донесено на Првом и Другом Васељенском сабору. Ми смо чувари тога насљеђа, тога учења, ми православни и то треба да чувамо, Зато је потребно да увијек будемо са својом црквом да не идемо тамо гдје проповједе неки гуру који се појављују са истока-рекао је митрополит Фотије.

Протојереј Александар Тешић, старјешина храма, рекао је да доласком у Угљевик митрополит зворничко-тузлански Фотије учинио да засија духовна радост у срцима Угљевичана.

Тешић је архиепископу и митрополиту честитао на новој титули истакавши да су то дивни дани Епархије зворничко-тузланске уз повик аксиос.

-Добро нам дошли и увијек нам добро долазили и дај Боже да дуго водите нашу Епархију као мудри наставник и пастир да још дуго година свједочите да нема љепше вјере од хришћанске-поручио је Тешић.

Молитвеном скупу заједно са бројним вјерницима присуствовао је начелник Угљевика Василије Перић који је честитао на новој титули и звању које је добио овај надалеко познати архијереј Српске православне цркве у архиепископа и митрополита зворничко-тузланског и поручио да је управо митрополит Фотије горостас спрске духовности.

-Милостив је Господ Бог био,да милостивији, чини ми се, не може да буде, када нам је, преко Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, за духовног родитеља посао нашег, сада већ митрополита, Његовово високопреосвештенство господина Фотија-рекао је Перић.

Начелник Угљевика захвалио је митрополиту Фотију који за Угљевик каже да је духовни центар овог краја.

-Угљевичани и ми који руководимо нашом дивном општину и у наредном периоду ћемо се трудити да на овим просторима још више јачамо духовност и вјеру православну-додао је Перић.