Василије Перић честитао нову титулу архиепископу и митрополиту Фотију: ГОРОСТАС НАШЕ ДУХОВНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

Василије Перић честитао нову титулу архиепископу и митрополиту Фотију: ГОРОСТАС НАШЕ ДУХОВНОСТИ


Начелник општине Угљевик Василије Перић дочекао је данас архиепископа и митрополита зворничко-тузланског Фотије у угљевичком Храму Преподобне мати Параскеве заједно са свештенством Црквене општине Угљевик и вјерним народом овог краја.

Перић је честитао на новој титули и звању које је добио овај надалеко познати архијереј Српске православне цркве у архиепископа и митрополита зворничко-тузланског и поручио да је управо митрополит Фотије горостас спрске духовности.

-Милостив је Господ Бог био,да милостивији, чини ми се, не може да буде, када нам је, преко Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, за духовног родитеља посао нашег, сада већ митрополита, Његовово високопреосвештенство господина Фотија-рекао је Перић у честитки.

Перић је одао призање митрополиту Фотију јер је најзаслужнији што је Епархија зворничко-тузланска поново Митрополија подсјећајући да је она то и била до 1920. године прошлог вијека.
 
-А , мудар је наш митрополит, такође да мудрији нико не може бити, осим самога Господа, који је покренуо иницијативу и изборио се да Епархија зворничко-тузланска прерасте у Митрополију зворничко-тузланску. Јесте она била митрополија, све до 1920. љета Господњег, али је само нашем митрополиту то пошло за руком да поврати. Та чињеница, зна то добро умни наш духовни отац, господин Фотије, није била довољна, већ је предочио Светом архијерејском сабору све разлоге зашто треба да добијемо Митрополију-додао је Перић.

Он је нагласио да одлука да поново буде Митрополија зворничко-тузланска и архиепископ и митрополит долази у правом часу, по много чему за српски род и Цркву.
 
-И срећан сам што, заједно са митрополитом Фотијем изговарамо снажно гласно и јасно назив митрополије

-Митрополија зворничко-тузланска Српске православне цркве. Саборно да саборније не може да буде. И , да свједочима и дјеламо тако да је Српска православна црква била и остала јединствени организам нашег рода ма гдје живио и да га никакве политике и границе не могу да омеђе, спријече. То је баш та духовна снага, коју нам даје наш дивни митрополит Фотије-рекао је Перић.

У честитки Перић је исказао захвалност за све што је митрополит Фотије учинио за народ Подмајевице, Републике Српске, Србије и расејања.
 
-Ваше високопресвештенство, од свег срца, Вам се, у име свих нас, захваљујум што сте се изборили да наша напаћена, али и славна Епархија, постане Митрополија.

Честитам Вам, драги митрополите наш, на избору за сталног члана Светог архијрејског синога наше мајке -Српске православне цркве.Живи и здрави нам били на многаја љета-поручио је Перић.