ПАРАМОНТ БЕЗ ПОРАЗА ДОЧЕКУЈЕ ПРОЛЕЋЕ У БАЛКАНСКОЈ ЛИГИ КОШАРКЕ У КОЛИЦИМА, А НАИС БЕЗ ПОБЕДЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАРАМОНТ БЕЗ ПОРАЗА ДОЧЕКУЈЕ ПРОЛЕЋЕ У БАЛКАНСКОЈ ЛИГИ КОШАРКЕ У КОЛИЦИМА, А НАИС БЕЗ ПОБЕДЕ


Настављена је друга сезона Балканске лиге кошарке у колицима (Balkan Wheelchair Basketball League BWBLБалкан). BWBL чине екипе из четири државе: Босне и Херцеговине (ККК Бијељина - Бијељина), Бугарске (БКХУ Левски - Софија), Црне Горе (КК ОСИ Парамонт - Подгорица) и Србије (ККК Наис - Ниш).

BWBL се игра по трокружном, где сваки тим се састаје са другим по три пута. Игра се девет кола, а тим са највише бодова је шампион BWBL. Сваки тим је домаћин једног турнира у сезони. BWBL има седиште у Софији.  
Редослед домаћина турнира је исти као и прошле сезоне (Бијељина, Подгорица, Ниш, Софија), као и распоред утакмица. Идентично као прошле године, Подгорица је била домаћин другог турнира. За разлику од прошле сезоне када је прошлогодишњи шампион, ККК Бијељина, без пораза дочекао пролеће, сада тај епитет јесењег првака иде заслужено екипи КК ОСИ Парамонт која је победила као домаћин Бијељинце и Нишлије. Пријатно изнанеђење у односу на претходну сезону је БКХУ Левски који је са по две победе и пораза на деоби другог места са Бијељинцима. 
Турнир је, у прелепој дворани  Универзитетског спортско-културног центра свечано отворио г. Милош Андрић, помоћник секретара за културу и спорт Главног града Подгорица. Поред Главног града Подгорица, организацију турнира су помогли Параолимпијски комитет Црне Горе и НЛБ банка АД Подгорица.



ККК Наис : БКХУ Левски 51:55 (14:8, 12:15, 10:16, 15:16)
Дворана: Универзитетски спортско-културни центар, Подгорица
Гледалаца: 50
Судије: Мугоша (Подгорица), Ђикановић (Подгорица)
ККК Наис: Хаџовић 6 (2 ск, 2ас), Јовановић 4 (3 ск, 9 ас) , Нонковић (кап.) 4 (5 ск, 1 ас) Динић 5 (2 ск, 1 ас) , Фуцић (1 ас), Маринковић 4 (2 ск, 1 ас) , Стевановић 12 (6 ск, 2 ас), Лазаревић 6 (1 ск), Тадић 10 (12 ск, 1ас). Тренери: Хаџовић, Стевановић, Крстић.   
БКХУ Левски: Попов (1 ск, 1 ас), Г. Иванов 21 (8 ск, 4 ас), Фиков 15 (5 ск, 1 ас), М. Иванов 5 (3 ск, 1 ас), Еленков 14 (13 ск, 4 ас), Мато, Ваклинов ( 1ск, 5 ас), Хамди. Тренери: Искров, Д. Иванов, Ваклинов, Дренски. 

Неизвесна кошаркашка представа је виђена у првој утакмици турнира у Подгорици. ККК Наис је кренуо силовито и у два наврата током прве и друге четвртине водио и са двоцифреном разликом. Ипак, искусни играчи БКХУ Левски су стрпљивом игром у одбрани манифестовани фанатичним пресингом по читавом терену, успели су да преокрену резултат и пред крај утакмице водили са пет поена разлике. Пресинг Левског је „натерао“ Нишлије да направе чак 23 грешке и пет пута да не пренесу лопту на противничку половину. Утакмица је могла да уђе у продужетке, први пут у историји лиге, али је десет секунди пре краја утакмице при резултату 53:51 играч ККК Наис, Славен Нонковић, истина ометан испод коша промашио цео обруч, што је уз звук сирене казнио Николај Ваклинов за коначних 55:51 за БКХУ Левски. 

„Неизвесна утакмица, нисмо искористили лош шут противника. Имали смо превелик број грешака, што је уз промашене кључне зицере утицало да изгубимо утакмицу. Изгубили смо на основима кошаркашке игре – додавању, хватању и шуту испод коша. Изостанак Немање Вукашиновића се осетио, јер је он играч који би успешно пробијао пресинг противника.“ – рекао је тренер ККК Наис, проф. Миљан Хаџовић.

Најефикаснији у тиму БКХУ Левски је био Георги Иванов (21п, 8 ск, 4 ас), уједно и најбољи играч утакмице, задовољан је другом победом у текућој сезони.  
„Честитам Нишлијама на фер утакмици, не би било незаслужено и да су и они победили. Имали смо катастрофалан шут, али са одличним пресингом по читавом терену смо успели да дођемо до победе. Честитам мојим саиграчима што су се борили као лавови, у складу са поносним именом клуба који носимо – „Левски“ (лав на бугарском)“ – рекао је играч БКХУ Левски, Георги Иванов. 



КК ОСИ Парамонт : ККК Бијељина 69:67 (26:8, 16:19, 10:22, 17:18)
Дворана: Универзитетски спортско-културни центар, Подгорица
Гледалаца: 50
Судије: Станковић (Ниш), Мугоша (Подгорица)
КК ОСИ Парамонт: Кузмановић (1 ск), Баранин, Пепић, Хусовић (2 ск), Нокић, Николић, Мурић, Мишуровић 10 (6 ск, 1 ас), Пурић 13 (11 ас), Панџић 10 (10 ск, 6 ас), Шврака 36 (8 ск, 2 ас). Тренер: Николић.
ККК Бијељина: Јеремић 19 (7 ск, 2 ас), Цвјетковић 2, Дувњак (1 ск), Јоксимовић, Сикима 6, Шаренац, Имшировић 19 (13 ск, 14 ас), Радовављевић, Камберовић 12 (ск, ас). Тренер: Цвјетковић.

Дерби између две првопласиране екипепре овог турнира је оправдао очекивања. 136 кошева у најефикаснија и најнеизвеснија утакмица у сезони. Иако су сјајно кренули и водили са чак 21 поена разлике (40:19) средином друге четвртине, утакмица је ушла у неизвесну завршницу. Најбољи актер Парамонта, Владо Шврака Шврака (36 п, 8 ск, 2 ас), рано је добио четири прекршаја, па је целу трећу четвртину преседео на клупи: То су играчи ККК Бијељина, предвођени „трипл дабл машином“ Едисом Имшировићем (19 п, 13 ск, 14 ас), искористили и ушли у последњи период са резултатским прикључком (52:49 за КК ОСИ Парамонт). То је и донело узбуђење до самог краја утакмице када је Борис Цвјетковић погодио за прво вођство ККК Бијељина (67:65). Затим је КК ОСИ Парамонт узвратио са два успешна напада. Као и претходна утакмица и ова је могла да уђе у продужетке, али је пар секунди пре краја утакмице, испоставиће се при коначном резулзтату (69:67 за КК ОСИ Парамонт) играч ККК Бијељина, Драган Сикима, као и његов „претходник“ Нонковић, неометан испод коша промашио цео обруч.

„Нисмо се предавали и када смо били на -21. Искористили смо изостанак најбољег играча Парамонта, Влада Швраке, те смо ухватили резултатски прикључак. Велика борба обе екипе, врло ефикасна утакмица. Осетио се изостанак Страхиње Росуљаша и Предрага Шаренца у транзицији.“ – рекао је играч/тренер ККК Бијељина, Борис Цвјетковић. 
Најефикаснији у редовима Подгоричана је био Владо Шврака, уједно и најбољи играч утакмице.
„Актуелни ампион лиге, ККК Бијељина, показала је карактер какву имају само шампиони. Маестрално су се вратили са -21, чак прешли и у вођство. Не би било незасужено и да су они победили у једној сјајној утакмици. Честитам им на фер борби, као и мојим саиграчима. – рекао је играч КК ОСИ парамонт, Владо Шврака. 

КК ОСИ Парамонт : ККК Наис 66:44 (19:14, 20:13, 16:3, 11:16)
Дворана: Универзитетски спортско-културни центар, Подгорица
Гледалаца: 50
Судије: Ћетковић (Подгорица), Станковић (Ниш) 
КК ОСИ Парамонт: Кузмановић (2 ск), Баранин (ск, ас), Пепић, Хусовић 2 (ск, ас), Нокић, Николић (ск, ас), Мурић, Мишуровић 20 (11 ск), Пурић 13 (ск, ас), Панџић 4 (ск, ас), Шврака 27 (ск, ас). Тренер: Николић.
ККК Наис: Хаџовић 4 (4 ск, 2ас), Јовановић 8 (5 ск, 3 ас), Нонковић (кап.) 4 (1 ск, 3 ас) Динић 4 (1 ск, 1 ас) , Фуцић, Маринковић, Стевановић 6 (10 ск), Лазаревић  8, Тадић 9 (12 ск). Тренери: Хаџовић, Стевановић, Крстић.   
Од самог почетка утакмице је улогу фаворита у потпуности оправдао КК ОСИ Парамонт, који је осим на почетку (6:2 за ККК Наис) све време би у вођству, у једном тренутку и са 27 поена разлике (57:30). Одсуство неизвесности је омогућило да сви играчи обе екипе буду на паркету. Најефикаснији на утакмици је био и најбољи стрелац лиге, Владо Шврака (27 п, 9 ск, 7 ас), док у тиму ККК Наис ниједан играч није имао „двоцифрени“ учинак у поенима.
„Емотивно и енергетски смо се истрошили у утакмици са Левским. Изостанак капитена Костића, Дејана Шимандлија и Немање Вукашиновића се осетио. Ипак, КК ОСИ Парамонт је показао зашто је, за сада, најближи титули. Борили смо се колико смо могли, остаје неверица што смо у трећој четвртини постигли само три поена и покварили утисак. Ипак, ове године свесно идемо на стицање искуства на штету резултата, верујем да ћемо на пролеће остварити овосезонски „првенац“. – рекао је капитен Славен Нонковић.
Капитен Подгоричана, Никола Мишуровић, увек је ефикасан против Наиса, што је било и овог пута (20 п, 11 ск).
„Пресрећни смо што смо резултатски сјајно почели сезону, са све четири победе чекамо турнир у пролеће у Нишу. Управо против домаћина следећег турнира, ККК Наис, кога смо прошле сезоне победили у најбитнијој утакмици и освојили титулу вицешампиона, данас смо играли растерећеније и контролисали цео меч. Честитам свим противнику и нашој екипи на фер борби.“ – рекао је капитен јесењег шампиона BWBL, Никола Мишуровић.  


ККК Бијељина : БКХУ Левски 54:44 (12-7, 16-14, 10-15, 16-8)
Дворана: Универзитетски спортско-културни центар, Подгорица
Гледалаца: 50
Судије: Ћетковић (Подгорица), Мугоша (Подгорица) 

ККК Бијељина: Јеремић 19 (7 ск, 2 ас), Цвјетковић 2, Дувњак (1 ск), Јоксимовић, Сикима 6, Шаренац, Имшировић 19 (13 ск, 14 ас), Радовављевић, Камберовић 12 (ск, ас). Тренер: Цвјетковић.
БКХУ Левски: Попов (1 ск, 1 ас), Г. Иванов 21 (8 ск, 4 ас), Фиков 15 (5 ск, 1 ас), М. Иванов 5 (3 ск, 1 ас), Еленков 14 (13 ск, 4 ас), Мато, Ваклинов ( 1ск, 5 ас), Хамди. Тренери: Искров, Д. Иванов, Ваклинов, Дренски. 
Дуел између екипа из Бијељине и Софије је имао своју драж. На претходном турниру у Бијељини  је БКХУ Левски победио домаћина, шампиона BWBL, ККК Бијељина, па се с правом очекивао реванш. Чврста и борбена утакмица од почетка до краја, обиловала је атрактивним потезима на обе стране. Иако ниједном није био у вођству, почетком последњег периода Левски је држао прикључак на -2 (40:38 за ККК Бијељина). Ипак, шампион се овога пута није дао изненадити и победио је са 10 поена разлика. Ипак, та разлика није довољна да ККК Бијељина буде друга на полусезони, јер је на свом терену од бугарске екипе изгубила са 12 поена разлике. Међутим, ако се по јутру дан познаје, очекује нас занимљиво пролеће, где математички три екипе могу да буду овосезонски шампиони, јер је ове сезоне лига уједначенија. Најефикаснији играч утакмице је био Енес Камберовић из ККК Бијељина, а успешнији од осталих у БКХУ Левски је био Георги Иванов са 13 поена. 

„Покушали смо да поново изненадимо ККК Бијељина, али сада нисмо били успешни. Мислим да је пресудио наш лошији % шута у односу на противника (42%:53%) и доминација противника у скоковима (34:22). Мора да будемо задовољни досадашњим током овосезонске БWБЛ, јер сада имамо две победе, колико целе прошле сезоне.“ – рекао је тренер БКХУ Левски, др Владимир Искров.

Једини играч са трипл-дабл учинком на турниру у Подгорици је био Едис Имшировић из ККК Бијељина. На утакмици против БКХУ Левски је остварио учинак од 19 поена, 13 успешно ухваћених лопти и 14 проигравања саиграча. 
„Сјајан турнир у Подгорици, одлична кошарка, велика борба свих екипа. Против екипе из Софије смо ушли концентисано у меч, нисмо поновили грешке са претходног турнира у Бијељини када смо противнику дозволили да резултатски конктролише целу утакмицу. Играли смо тимски и стрпљиво, па пад у трећој четвртини коју смо изгубили са пет поена разлике је безболно преброђен. Оптимистично чекамо турнир у Нишу, где ћемо са две победе вратити ККК Бијељина у шампионску трку." - “рекао је играч утакмице, Едис Имшировић.

Табела:
КК ОСИ Парамонт 4:0 257:215 8 бодова
ККК Бијељина 2:2 213:211 6 бодова
БКХУ Левски 2:2 234:211 6 бодова
ККК Наис 0:4 183:260 4 бода