Петрич: Шмит не може смјењивати политичаре у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Петрич: Шмит не може смјењивати политичаре у БиХ


Извор: Глас Српске

Времена су се промијенила. Не могу се овлаштења примијењивати исто данас као и након рата јер је тада главна брига била да не дође до нових сукоба.

Рекао је ово бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич одбацујући тако могућност да Кристијан Шмит, кога институције Српске не признају за високог представника, смијени предсједника Републике Српске, Милорада Додика, против којег је потврђена оптужница за кривично дјело неизвршавање одлука високог представника у БиХ.

– Јелавића и неке друге политичаре сам могао смијенити због чињенице да је постојало јасно разумијевање у Вашингтону и Бриселу да морамо учинити све да не дође до рата. Сада ЕУ и НАТО прате дешавања и спремни смо када се говори о безбједности на Балкану. Кориштење истих инструмената као и прије 20 година сада не би постигло резултате – истакао је Петрич.

Он је рекао да домаћи политичари требају почети рјешавати проблеме у БиХ, у првом реду, како је навео он, треба се побринути да се испоштује рок у марту.

– Кад се испуни 14 тачака, мислим да ће то охрабрити политичаре да преузму одговорност како би те реформе донијеле напредак. Волио бих видјети више укључености грађана и интелектуалаца. Европа је у тешко ситуацији када се говори о радикализму и популизму – рекао је Петрич.