Вакцинација најбоља превенција за морбиле :: Semberija INFO ::

 

Вакцинација најбоља превенција за морбиле


FOTO: Ilustracija
 Иако у Републици Српској у овој години није пријављен ниједан случај оболијевања од морбила, здравствени радници позивају на вакцинацију, јер, како истичу, вакцина је најбоља превенција.

Апел родитељима за вакцинацију дјеце чији је узраст од једне до шест година, а која нису примила прву дозу МРП вакцине упутили су из Дома здравља Бијељина, а позив је услиједио због проглашене епидемије морбила у Тузланском кантону.

"Исто се упућују позиви родитељима, односно старатељима дјеце чији је узраст шест и више година, а која нису примила једну или обје дозе МРП вакцине да закажу преглед дјеце код педијатра, односно доктора породичне медицине и да се она вакцинишу уколико немају контраиндикација за вакцинацију", истакли су они.

Да је вакцинација најбоља превенција, потврдила је за "Независне новине" педијатар Стојанка Шкорић, начелница Консултативно специјалистичке службе бијељинског Дома здравља, наводећи да родитељи избјегавају МРП вакцину због погрешних информација које су се раније пласирале.

"Мислим да родитељи треба да се одазову на вакцину зато што компликације морбила могу да буду ране и касне. Касне компликације су оне које изазивају промјене на централном нервном систему кад се родитељи најмање надају", објашњава она додајући да је савјет свих педијатара да се вакцинација спроводи по редовном календару који је важећи у одређеној земљи.

"Они родитељи који касне са вакцином могу да закажу термин и да се дјеца вакцинишу ако до сада нису примила предвиђену вакцину. Вакцина је најбоља превенција многих инфективних болести", истакла је Шкорићева за "Независне новине" подсјећајући и на епидемију великог кашља, од чега је до сада, како је речено за "Независне" из Института, обољело 66 особа у Српској.

Да ништа успјешније не спречава развој и ширење инфективних обољења од вакцине, а посебно у дјечијем узрасту, истакао је и Ранко Шкрбић, предсједник Савјета за здравље Републике Српске, додајући да, ако се испоштује календар вакцинације, можемо развити колективни имунитет.

"Не постоји једноставнији, бржи и ефикаснији начин да се заштите дјеца у раном узрасту од најчешћих инфективних вирусних и бактеријских обољења за које већ одавно имамо успјешно развијене вакцине које цијели свијет успјешно примјењује деценијама. Ради се о потпуно провјереним вакцинама које су деценијама у употреби код нас и у свијету и то савремени свијет више и не доводи у питање. Нема сумње да ли је то потребно или није", рекао је Шкрбић за "Независне новине".

Иако је у Српској вакцинација против великог кашља и морбила обавезна, а казне дефинисане, Шкрбић истиче да би требало размишљати о мјерама какве постоје у другим земљама.

"У Италији се, на примјер, не можете уписати дијете у први разред основне школе ако нисте испунили комплетан вакцинални програм. У Америци можете уписати, али не можете приступити настави", наводи он додајући да често зна рећи родитељима да не вакцинишу само ону дјецу коју не воле.

"Ако нема свијести да се вакцинишу дјеца, онда треба увести казнене мјере и одредбе које ће веома скупо коштати појединце који својим незнањем или нехтијењем угрожавају своје дијете, али и другу дјецу", истиче Шкрбић.

На важност имунизације подсјећају и из Института за јавно здравство Српске.

"Позивамо све родитеље да провјере вакцинални статус свог дјетета и, уколико постоје вакцине које су пропустили, да се јаве у вакцинални центар како би заштитили своју дјецу на вријеме", истакли су за "Независне" у Институту.

Да су морбиле велики проблем, доказује и податак Свјетске здравствене организације који показује да је прошле године у Европи забиљежен "алармантан" пораст морбила и то за чак 45 одсто те да су потребне хитне мјере како би се спријечило даље ширење.

"Вакцинација је једини начин да се дјеца заштите од ове потенцијално опасне болести", истакао је др Ханс Клуге, регионални директор СЗО-а, преноси Тањуг.

(Танјуг)