За Часни крст пливали на далеком Новом Зеланду :: Semberija INFO ::

 

За Часни крст пливали на далеком Новом Зеланду


Вјероватно су први на свијету, за часни крст запливали Срби у Окланду, Новом Зеланду, на плажи у Поинт Шевалиру, у 18 часова по локалном времену.

"Вријеме је било облачно са повременом кишом. Отац Сава Антић је послије молитве благословио воду и позвао 15 пливача да се такмиче и да се види ко ће ухватити часни крст. Меди њима је било највише Срба, али и неколико Македонаца, један Украјинац и по први пут један прави Киви", наводи читалац "Независних новина" Небојша Јовељић из Окланда.

Додаје да пошто је била осјека, прошлогодишњи побједник је крст однио на више од 100 метара удаљености од обале.



"Након кратког пливања овогодишњи побједник је, на опште изненадјење, постао двадесетогодишњи Киви Кристофер Шовел-Лајтфут, коме је ово било прво пливање за часни крст. Протојереј Сава Антић и члан Одбора за спортске активности Ратко Цицовић су му уручил часни крст и једну врло лијепу икону, а његовој срећи није било краја", наводи Јовељић.

Додаје да је побједник у Окланду живи свега шест мјесеци, а прије тога је живио у Хамитону, 100 км јужно од Окланда.

"Он је слиједећи примјер свог оца, који је прешао на православље прије пет година, и сам пола године касније прихватио православну вјеру. Крстио га је румунски свештеник, отац Овидиу Антон Мотофелеа, којем је много захвалан због тога", каже Јовељић.

Додаје да је отац побједника отишао на Тајланд и да сада тамо гради православну капелу.

"Кристофер ће му се ускоро придружити и каже да ће у тој капели завршити икона коју је данас добио", наводи Јовељић.

Додаје да је посматрача, као и прошле године, било дупло више него пливача, тако да је мала Српска заједница на Новом Зеланду, обзиром на временске услове, веома задовољна одзивом православних вјерника да учествују на прослави Богојављења.

(Независне)