Отац Мате Римца осуђен на три године затвора :: Semberija INFO ::

 

Отац Мате Римца осуђен на три године затвора


Foto: Instagram
Општински суд у Пожеги осудио је Ивана Римца на три године затвора због извлачења новца из Славоније ДИ, компаније из Славонског Брода која се бавила прерадом дрва. Римцу се судило по оптужници из јула 2013., а неправомоћна пресуда донесена је 24. октобра 2023. Пресуда је отпремљена странкама 21. децембра прошле године.
Иван Римац (62) је отац Мате Римца, власника Римац Аутомобила. Једно вријеме Иван Римац био је и предсједник Надзорног одбора Римац Аутомобила. Запослен је у компанији РИМЦ те има више пословних удјела у предузећима у Босни и Херцеговини, Србији, Македонији и Њемачкој, пише у судској пресуди.

Продали земљиште испод цијене, добили 418.828 евра

Проглашен је кривим јер је 2002. године у компанији Славонија ДИ, у којој је био замјеник предсједника Надзорног одбора, више пута договорио послове којима је Славонија ДИ изгубила новац, који је затим пребачен у компанију Рим и Зов. Ради се о предузећу које је Римац основао са сада покојним Јерком Зоваком. Власништво су дијелили по пола, а како је сам Римац рекао на суду у Пожеги, спојио их је бивши загребачки градоначелник Милан Бандић.
Римац је 14. октобра 2002. продао 15.208 квадрата земљишта компаније Славонија ДИ свом предузећу за 529.842 евра (3.992.100 куна). Само два дана касније његов партнер у предузећу Рим и Зов продаје то исто земљиште Аластору за 948.670 евра (7.147.760 куна). Суд у пресуди наводи да је Римац циљано продао земљиште испод цијене јер је знао да је његов партнер већ био договорио продају. На тај начин је Славонија ДИ изгубила, а предузеће Рим и Зов добило 418.828 евра (3.155.660 куна).

1 .103 .388 евра профита на препродаји већег земљишта

Само осам дана касније Римац је на исти начин продао још једно земљиште компаније Славонија ДИ. 24.октобра свом предузећу Рим и Зов продао је 22.868 квадрата земљишта за 796.715 евра (6.002.850 куна) иако је знао да Славонија ДИ д.о.о. ту некретнину може директно продати твртки С Имморент Леасинг Алфа за 84.36 евра по квадратном метру.
То се ускоро и догодило. Компанија С Имморент Леасинг Алфа је 29. новембра 2002. купила земљиште за 1.929.144 евра (14.316.330 куна). Од те трансакције Рим и Зов је зарадио, а Славонија ДИ изгубила 1.103.388 еувра (8.313.480 куна).

На рушењу компаније зарадили 433.235 евра

Крајем 2003. Римац је, како би новац из Славоније ДИ пребацио у своју компанију, договорио да ће Рим и Зов срушити стару творницу Славоније ДИ у Славонском Броду за 939.146 еура (7.076.000 куна).
Прије него што је тај уговор склопљен, Римчев партнер је с директором компаније Амантес договорио рушење фабрике за 15 евра по квадратном метру. Предузеће Рим и Зов тако је рушење предузећа платила 410.599 евра (3.093.659 куна).
Славонија ДИ је због одлуке Ивана Римца за рушење фабрике платила 433.235 евра (3.264.213 куна) више него што је тај посао вриједио. Разлика је остала предузећа Рим и Зов, пише у пресуди.

Осуђен на три године затвора

Римац је овим одлукама проузрочио штету твртки у чијем НО-у је сједио и осигурао знатну имовинску корист својој твртки, сматра суд. Иван Римац испред куће у родним Лиштанима у БиХ 2009. године.
"Иван Римац био је убројив, поступао је с изравном намјером знајући да ће инкриминираним поступањем Славонији ДИ д.о.о. проузрочити штету, а трговачком друштву Рим и Зов д.о.о. прибавити протуправну имовинску корист те је то и хтио, а био је свјестан забрањености таквог поступања, а није постојао нити један испричавајући разлог", пише у пресуди.
За трговину земљиштима Римац је осуђен на двије године затвора, док је за посао с рушењем старе творнице добио једну годину и шест мјесеци. Казна је обједињена у јединствену казну затвора од три године.
Римац за трошкове поступка мора платити 663.61 евро (5000 куна). На пресуду се могао жалити у року од 15 дана. У овом тренутку није познато је ли Римац већ поднио жалбу.

Не мора вратити новац

Суд није тражио од Римца да врати новац који је извучен из Славоније ДИ. У објашњењу стоји да је "имовинску корист стекло трговачко друштво Рим и Зов д.о.о. које је након проведеног стечаја брисано из судског регистра".
У пресуди се додаје и да"није утврђено да би окривљени Иван Римац особно остварио имовинску корист и у којем износу или да би та имовинска корист била на њега пренесена".

Римац : Нисам крив, смјештају мени и породици

Иван Римац на суду је тврдио да није крив. У пресуди, која је написана на 78 страница, наводи се да је Римац рекао да није рођен нити је живио у Хрватској те да је већи дио живота провео у Њемачкој. У Хрватску долази 2003. године с пословним партнерима и новцем из иноземства.
Рекао је да од почетка тих његових покушаја улагања у Хрватској постоји одређена скупина људи која је његовој обитељи и њему покушала наметнути одређене криминалне дјелатности, а то је чинила у спрези с тужилаштвом.
На суду је рекао и да су му 2011. године због неутемељених пријава у 5:30 у кућу упали полицајци и командоси с хеликоптером те да се за њега у медијима писало да је ратни профитер и да је повезан с ХДЗ-ом. Каже да ту нема логике јер је у то вријеме ХДЗ био на власти и он с том странком није имао никакве везе.

"Блокирали су одлазак мог сина на сајам аутомобила"

Иван Римац је за вријеме овог суђења говорио и о другим аферама, а спомињао је и суђење због афере Сибињ. Ради се о афери у којој се старијем Римцу судило с генералом Младеном Круљцем због трговања земљиштем у општини Сибињ.
Иван Римац излази из истражног затвора 2011. године.
На суђењу је рекао да је за аферу Сибињ ослобођен иако је, како је навео, прошао калварију од тужитељства, блокирали су му сву имовину и фирме, а чак су истраживали његову имовину у Њемачкој и Босни и Херцеговини. Додао је и да је за ту аферу 2020. правомоћно ослобођен оптужбе и на Жупанијском суду у Бјеловару и на Жупанијском суду у Осијеку.
Тада су га, рекао је Римац, затворили у истражни затвор у Осијеку, а у то вријеме имао је отворене радове на Цитy Центру Еаст у Загребу у вриједности од 247 милиона евра, затим у Новој Градишки од 10 милиона евра и у Београду од 20 милиона евра.
Суду је рекао да је у то вријеме био блокиран и одлазак његовог сина с хрватским аутомобилом на сајам аутомобила у Франкфурту те да његова жена и дјеца нису имали што јести. Такођер , на суду је испричао да је сину рекао како ће тај ауто "ако треба гурати до Франкфурта јер је то његов сан".
У пресуди се наводи да је Римац рекао да је након тога сина послао "код пријатеља који му је дао 500.000 куна да може отићи на сајам". Мате Римац: Мој отац је увијек радио поштено и коректно
Мате Римац први пут је привукао пажњу свјетских медија управо на сајму који је његов отац споменуо на суђењу. На највећој свјетској изложби аутомобила у Франкфурту представио је прототип свог првог хипераутомобила Цонцепт_Оне.
"Против мог оца водила су се два процеса и он је ослобођен свих оптужби. Увијек је радио поштено и коректно. Никад није радио с државом и ни у једној земљи није осуђен", рекао је Мате Римац у октобру 2017. године.
Римац је тада у емисији Недјељом у 2 рекао да је његов отац радио на бауштели у Њемачкој док му је мајка чистила хотеле. У Хрватску, односно Самобор, преселили су се 2000. године, рекао је Мате Римац. Његов је отац на суду у Пожеги тврдио да су се преселили 2003. и да је он прије тога само повремено долазио у Хрватску испитати могућа улагања.

"Отац ми је дао кредит који сам му вратио до задње куне"

Након пресељења у Хрватску Иван Римац оснива грађевинску компанију РИМЦ, која на свом врхунцу има десетке милиона евра прихода. Убрзо је и његов син основао властиту компанију Римац Аутомобили.
Како је својевремено испричао Мате Римац, компанији је пријетила пропаст након што су 2009. инвеститори из Уједињених Арапских Емирата одустали од улагања. Компанију је спасио кредит који је Мате Римац добио од оца.
"Отац ми је дао кредит који сам му вратио до задње куне. Без њега не бих био већински власник твртке нити би твртка била у Хрватској", испричао је Римац не откривајући износ кредита.

Иван Римац досад није био осуђен

Иако се против њега водило више казнених поступака, Иван Римац никад није био осуђен па му је суд то узео као олакотну околности. На блажу казну утицало је и то што је од казненог дјела прошло скоро 20 година и што је Римац отац троје дјеце, који је себи и породици покушао осигурати средства за живот. Као олакотна околност признато му је и нарушено здравље.

С друге стране, као отеготну околност суд је узео у обзир висок износ штете коју је проузрочио Славонији ДИ и интерес јавности да се оваква дјела, која се иначе тешко откривају, адекватно казне, преноси Индеx.
 
(Независне)