Влада Србије основала предузеће „Експо 2027” :: Semberija INFO ::

 

Влада Србије основала предузеће „Експо 2027”


Извор: Политика

​Влада Србије основала је предузеће "Експо 2027", а за директора је именован Душан Боровчанин, објављено је у Службеном гласнику.

То привредно друштво, како је наведено, оснива се на неодређено време у циљу реализације међународне специјализоване изложбе Експо 2027, која ће бити одржана у Београду.

За директора тог предузећа, чије је седиште у Београду, у Улици Краља Милана 5, изабран је досадашњи директор Конгресног бироа Туристичке организације Србије (ТОС) Душан Боровчанин. Укупан уписани основни капитал привредног друштва је милион динара. Влада Србије је пре два дана на седници донела Одлука о оснивању привредног друштва "Експо 2027". 

Како је објављено у Службеном гласнику, оснивач и једини члан овог новог привредног друштва је Србија, а оснивачка права вршиће Влада. Пише и да се ново предузеће оснива у форми једночланог друштва с ограниченом одговорношћу и да одговара за своје обавезе целокупном својом имовином.

Ово предузеће, како је наведено, обављаће послове припреме, организације и одржавања специјализоване изложбе Експо 2027. Радиће и на њеном развоју и промоцији, као и имплементацији мера неопходних за  оординацију и организацију изложбе, али и на привлачењу потенцијалних инвестиција у пројекте који ће се реализовати на простору те изложбе биће задужено и за организацију конгреса, изложби и сајмова у земљи и иностранству у вези са одржавањем специјализоване изложбе Еxпо 2027. у Београду.

Средства за рад предузећа "Експо 2027" обезбеђиваће се из буџета и из других извора у складу са законом, као и из прихода које ће остваривати пословањем.
Друштвом ће управљати Скупштина чију функцију врши "оснивач" са највише три овлашћена представника који се именују на четири године и Скупштина именује директора који се такође бира на мандат од четири године и који након тог периода поново може бити именован на ту функцију.

Србија је у Паризу  21. јуна победила у сва четири круга гласања за домаћина за организовање међународне специјализоване изложбе Еxпо 2027, која ће бити одржана у Београду од 15. маја до 15. августа 2027, са предложеном темом "Играј за човечанство - спорт и музика за све".