За побољшање здравственог сектора и квалитета ваздуха БиХ добила кредит од 138 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

За побољшање здравственог сектора и квалитета ваздуха БиХ добила кредит од 138 милиона евра


Фото: БХРТ/Татјана Роквић

Извор: БХРТ/Срна (А.П.)

Босна и Херцеговина и Свјетска банка потписале су у Сарајеву два финансијска споразума укупне вриједности 138,4 милиона евра. Циљ је побољшање здравствених услуга и финансијска консолидација појединих здравствених установа, те побољшање квалитета ваздуха.

Споразуме су потписали министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Срђан Амиџић и шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон.

Како је наведено, споразум који се односи на здравствени сектор у оба бх. ентитета, вриједан је 92,3 милиона евра, док је споразум који се односи на побољшање квалитета ваздуха у Федерацији БиХ вриједности 46,1 милион евра.

Амиџић је истакао како је ријеч о кредитирању по повољним условима. 

"Ријеч је о средствима под повољним условима, дугим роковима. Кредитна средства су одобрена на период од 18 година и пет година грејс периода", рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Када је ријеч о кредиту и износу од 46,1 милионом евра, он је навео да је то подршка градовима који предњаче по загађењу у региону - Сарајево, Тузла, Зеница и Мостар, те додао да је циљ да се побољша квалитет живљења у овом градовима, као и да степен загађења буде нижи.

Шелдон је навео како је циљ смањити загађење ваздуха из домаћинстава и транспорта, те да ће подразумијевати замјену система гријања у 25.000 домаћинстава у Сарајеву.

"Квалитет ваздуха је битно питање у глобалном аспекту, међутим сви ми који живимо овдје знамо колико је то акутан проблем у овој земљи. Намјера је да се у Сарајевском кантону промијене системи гријања у 25.000 домаћинстава", појаснио је он.

Говорећи о кредиту за здравствени сектор у БиХ, Шелдон је рекао да је он први у низу од двије програмске операције и циљ му је унапређење финанцијске одрживости здравствених установа.

"Тиме ће се помоћи на санацији постојећих неизмирених обавеза у здравственом сектору, те помоћи увођењу превентивних мјера да се спријечи настанак нових неизмирених обавеза", рекао је Шелдон.

Према његовим ријечима, циљ овог кредита је да постави одрживе основе за отпоран и одржив здравствени систем који ће пружати квалитетне здравствене услуге грађанима БиХ.

Шелдон је изразио наду да ће ови пројекти помоћи да у будућности буду чистији ваздух и отпорнији и одрживији здравствени систем.