Опозиција тражи изборе, Орлић обећао одговор за 30 дана :: Semberija INFO ::

 

Опозиција тражи изборе, Орлић обећао одговор за 30 дана


Фото - Танјуг / АП

БЕОГРАД – Бурна атмосфера владала је и прије почетка сједнице Скупштине Србије, а поготово за вријеме трајања засједања.

Наиме, Зоран Лутовац, предсједник Демократске странке (ДС), рекао је прије почетка сједнице да опозиција захтијева хитне парламентарне изборе, а уз њих и београдске.

"Имали смо успешан састанак, где смо се договорили које ћемо кораке предузети да би испинули захтеве грађана. Гледали смо да се све што се десило у вези са трагедијама не уклони испод тепиха и да јавност зна о чему се ту радило", казао је Лутовац.

Владимир Орлић, предсједник Народне скупштине Србије, одговорио је проевропском дијелу опозиције да "с одушевљењем прихвата иницијативу да се распишу ванредни парламентарни и београдски избори".

"Обавестићу надлежне органе о том захтеву - Владу Србије, председника, и добиће одговор у најкраћем року, можда и за 30 дана", рекао је Орлић на конференцији за штампу у холу Скупштине, након што је опозиција са истог тог мјеста најавила да ће блокирати рад парламента и затражила одржавање парламентарних избора.

Посланици опозиције почели су, како су и најавили, да блокирају рад парламента, сједнице на чијем је дневном реду ребаланс буџета, због чега им је Ана Брнабић, премијерка Србије поручила да се посланици владајуће коалиције "неће повући, јер морају да раде за Србију".

Након што је усвојен дневни ред, пете ванредне сједнице парламента и након што је усвојен приједлог да се одржи заједнички начелни јединствени претрес о свих 25 тачака дневног реда, посланици су устали са својих мјеста и уз звиждуке у повике напоље почели да отежавају рад парламента и излагање Брнабићеве, која је подсјетила да се ребалансом бужета обезбјеђује новац за пензионере, мајке и дјецу.

"Ако они успеју у блокади, нису они блокирали Ану Брнабић и Синишу Малог, Владу Србије, Александра Вучића, нису блокирали никога од нас, имају идеју да спрече да пензионери добију повећање, јер је то повећање предвиђено овим ребалансом. Ако успеју у блокади, што ми не смемо да дозволимо, спречиће да мајке деце до 16 година добију једнократну помоћ, јер је све то предвиђено овим ребалансом буџета", рекла је Брнабићева.

Додала је да "ако одустану, ако се повуку та дјеца ће остати без те једнократне подршке и то управо када су успјели да повећају стопу наталитета".

"Не смемо да одустанемо, шта год радите, нећемо одустати, борићемо се за мајке за децу, пољопривреднике, можете да радите шта год хоћете, никада нећемо одустати", рекла је Брнабићева.

Додала је да што опозиција буде гласнија, они ће се јаче борити, јер ако опозиција побиједи, неће бити плата и пензија и неће бити путева и све ће бити онако као што је било када су они били на власти.

Брнабићева је образлагала и приједлог Слободана Цветковића за министра привреде.

"Ја ћу говорити о нашем предлогу за министра привреде. Показали сте колико вас ово интересује, једино вас занима да блокирате све где год се појавите. Разлика међу нама је у нашем односу према грађанима, према деци и пензионерима и она је више него очигледна", рекла је Брнабићева.

Додала је и да јој "не сметају", те да могу "слободно да наставе".

Премијерка је говорила и о ребалансу буџета, све вријеме се обраћајући дијелу опозиције који протестује.

Послије излагања неколико посланика, Орлић је закључио расправу о појединостима о ребалансу.

Наставак расправе о појединостима је данас у 13 часова.



Euronews / Nezavisne novine