Волонтери са дна и обала Малог Пливског језера почистили 220 кг пластике, метала и папирне амбалаже :: Semberija INFO ::

 

Волонтери са дна и обала Малог Пливског језера почистили 220 кг пластике, метала и папирне амбалаже


Мало Пливско језеро, дио највећег природног језера у БиХ, идеално је мјесто за уживање у бајковитим призорима. Па ипак, овај драгуљ босанскохерцеговачке природе сваке године потребно је чистити од нежељеног отпада. Тако је било и протекле седмице када је у језеру и око њега прикупљено близу 220 кг отпада. Посебно брине велика количина чврстог отпада, који се не може природно разградити и стога представља трајну пријетњу за околиш и здравље људи и животиња.


 
Организатори и учесници еколошких акција упозоравају да Велико и Мало Пливско језеро чине јединствени биодиверзитет у Босни и Херцеговини те да је њихов природни и туристички капацитет веома значајан, не само за оближње Јајце, од којег су удаљени тек око 5 км, већ и за цијелу регију Средње Босне па и шире.
 
"Загађени неће никоме користити", поручује Хрвоје Гавранчић, предсједник Ронилачког клуба Босна, човјек који се деценијама бави роњењем, а протекле три године са својим тимом активно учествује у великој еко акцији Ожујског пива "Чувај, пази, не бацај!".
 
Мало Пливско језеро изнимне љепоте дуго је око километар, а широко око 430 метара. У посљедњу велику акцију чишћења проведену на овом подручју укључило се 25 ронилаца РК Босна, 15 ронилаца ГСС-а Јајце, као и 20 волонтера. Нажалост, природни бисер којим се ово подручје поноси поново је изњедрио отпад. Око 220 кг пластичне, металне и папирне амбалаже те другог чврстог отпада у 70-ак врећа прикупљено је и одвезено на рециклажу у нади да се убудуће нећемо сусретати са оваквим шокантним стањем на дну и око језера које настањује јединствени биљни и животињски свијет, а има велики значај за развој спортског риболова и туризма.
 
С циљем визуализације количине овог отпада, ако узмемо у обзир просјечну тежину једне пластичне флаше или лименке, што је врло честа врста отпада коју активисти прикупљају, добијемо резултат да би 220 кг отпада чинило више од 7.300 празних пластичних флаша или близу 14.700 празних лименки од пола литра.
 
"Циљ наших акција није само очистити ријеке и језера у БиХ, већ подићи свијест свих који уживају у природи да бацање било каквог отпада не смије бити опција, а камоли навика", истичу из компаније Молсон Цоорс БХ, која активно подржава акције чишћења и алармира да бринемо о својој земљи.
 
Само у овој години под њиховим покровитељством чистило се на седам локација широм Босне и Херцеговине, а наставак љетне сезоне ће донијети и нове еко акције.