За спас фарми хитно спустити рампу на граници :: Semberija INFO ::

 

За спас фарми хитно спустити рампу на граници


Афричка куга свиња потврђена је на још 11 фарми у Семберији, а произвођачи широм Српске предузели су максималне биосигурносне мјере, али и апеловали на власти да спусте рампу за увоз меса и животиња из свих земаља гдје је болест потврђена.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истакли су јуче да је присуство афричке куге свиња потврђено на 20 имања у семберским селима Средњи и Горњи Драгаљевац и Доњи и Горњи Магнојевић.

- Угинула је 31 животиња, а на подручју које обухвата ових 20 имања налази укупно 498 свиња, од којих су неке до сада еутаназиране, а остале су у поступку уклањања - казали су у министарству. Апеловали су на фармере да се строго придржавају прописаних мјера те да сваку сумњу на болест и угинуће одмах пријаве.

- Забрањено је премјештање животиња, обавезно треба ограничити кретање са фарми и на њима, поставити дезинфекционе баријере, мијењати обућу и одјећу приликом напуштања фарме - поручили су из министарства. Страх фармера у Српској додатно расте јер је присуство ове болести потврђено и у Хрватској, а поједини тврде да постоје и жаришта у Шамцу и Зворнику.

Власник фирме “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке, која се између осталог бави и узгојем свиња, Ранко Сарајлић за “Глас” каже да ситуација постаје веома озбиљна те да најважније активности треба преусмјерити на контролу граница.

- Болест је дошла из увоза, али одакле тачно то нико не зна са сигурношћу због чега БиХ треба увести строге контроле на увоз свиња и свињског меса из подручја гдје афричка куга није регистрована, а из држава гдје је потврђена увоз треба забранити - категоричан је Сарајлић. Он истиче да су фармери у Лијевчу пољу предузели све мјере које су у њиховој моћи.

- Биосигурност на фармама подигли смо на максималан ниво, не дозвољавамо улазак трећих лица, камиона и слично. Приликом продаје стоку извозимо својим превозним средствима мимо фарме и све редовно дезинфикујемо, што додатно повећава трошкове производње. Апелујем на надлежне да јавно обећају да ће произвођачима надокнадити комплетну штету да фармери не би скривали болест и продавали болесне животиње - истакао је Сарајлић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да је појава афричке куге велики економски удар на већ осиромашен сточни фонд.

- Забринутост фармера је оправдана - казао је Маринковић.

Додао је да је Српску болест опколила са свих страна, што је доказ да се брзо шири и да сви треба да буду максимално опрезни.

- Неко вријеме би требало забранити увоз свиња и меса из заражених мјеста, као и провоз свиња кроз БиХ, јер су то путеви ширења заразе, поред увоза сточне хране, житарица. Све нас то на неки начин може угрозити. С друге стране треба да будемо свјесни да долази до прерастања свиња и фармери већ имају животиње за испоруку. Све се то мора узети у обзир, јер штета може бити немјерљива - рекао је Маринковић.

Из Градске управе Бијељина истичу да је на саобраћајницама седам локација на подручју Бијељине на којима је утврђена афричка куга свиња постављено 14 дезинфикационих баријера, у виду сунђера натопљених средством за дезинфекцију, с циљем смањења ризика од ширења заразе.

Цијене

Ранко Сарајлић каже да је рано говорити о могућем утицају афричке куге на енорман раст цијена свињетине, с обзиром на то да се болест проширила регионом.

- Све зависи од расположивих количина на тржишту Европе. Домаће фарме не производе ни 30 одсто свињетине која треба тржишту БиХ, тако да уопште не утичемо на цијену меса - навео је Сарајлић.

(Глас Српске)