Васкрс дочекан у храмовима и црквама широм Босне и Херцеговине :: Semberija INFO ::

 

Васкрс дочекан у храмовима и црквама широм Босне и Херцеговине


Фото: СРНА

ИЗВОР: БХРТ (Е.Д.)

Православни вјерници прославаљују данас највећи вјерски празник Васкрс, који симболизује ускрснуће Исуса Христа.

Света архијерејска литургија поводом Васкрса у Сарајеву је служена у Саборном храму рођења пресвете Богородице. Васкршњу литургију служио је митрополит дабробосански Хризостом.

Према вјеровању, Исус Христ је васкрсао трећег дана након смрти, те овим празником слави се побједа живота над смрћу. Васкрс се обиљежава три дана, а честита се ријечима "Христос васкрсе - ваистину васкрсе".

Након литургије, вјерници се окупљају у кућама, углавном у породичном окружењу, уз трпезу са традиционалним јелима, као и неизоставном фарбаним јајима.

Иначе, јаје је симбол обнове природе и живота и радости за оне који га поклањају и оне који га примају. Јаја се фарбају на Велики петак, а најчешће се користи црвена боја, која према хришћанском вјеровању, симболизује Исусову крв.

Епископ бањалучки Јефрем служио је у поноћ васкршњу литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци на којој се окупио велики број вјерника. Велики број вјерника окупио се и јутрос у 9 часова на литургији. Вакрс је највећи хришћански празник и њиме се слави , празник над свим празницима и симбол је хришћанске побједе живота над смрћу. Вјерници овај дан прослављају у кругу породице и пријатеља.

Васкрс је свечано дочекан и у бројним храмовима у Семберији. његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини. Црква живи васкрсењем, вјером и молитвом и оно представља темељ сваког нашег стремљења и подвига, поручио је владика Фотије многобројним окупљеним вјерницима који ће Васкрс прославити у својим домовима.

Светом литургијом у Цркви рођења пресвете Богородице у Зеници православни хришћани јутрос су дочекали најважнији и најрадоснији хришћански празник Васкрс. Службу је предводио парох зенички, протојереј Марко Малеш који је истако да Васкрсење Христово представља темељ хришћанства и цркве, а сам Васкрс побједу живота над смрћу.

МАРКО МАЛЕШ, парох зенички

"Порука варкрса је увијек порука живота, порука љубави као што је Бог из љубави сишао на небо и свој живот положио за нас и наше гријехове како би његова крсна жртва опрала гријехове тако и ми исповједавмо вјеровање у њега и надамо се варскењу свих људи по другом доласку Христовом."

Радост Васкрса вјерници су дијелили и у Бихаћу. Јутрошња литургија је одржана у цркви Свете Тројице, а служио ју је бихаћки парох Славиша Милиновић који је подсјетио како је ово вријеме оснаживања вјере, односно чувања љубави и мира.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије истакао је да Васкрс увијек може да буде у срцу и да се људи причешћују Христом само ако раде на срцу, чувају заповијести Божије и њима мијењају себе по узору на Господа.

Владика Димитрије, који је Васкршњу литургију служио јутрос у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу, рекао је да је Исус Христос морао да умре и да буде распет за човјека, а да хришћани, свуда гдје год иду, носе крст Хрстов и да из тог крста долази радост.

Васкршња литургија ове године служена је у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару и то у поноћ, по први пут након њеног рушења 1992. године.

Православци након 24. годне у Саборном храму прославили Васкрс Старјешина Саборне цркве у Мостару, свећеник Душко Којић.