БИЈЕЉИНА - 31. ЈАЈАРИЈАДА – НАСТАВАК ТРАДИЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА - 31. ЈАЈАРИЈАДА – НАСТАВАК ТРАДИЦИЈЕ



Извор: Семберија инфо / И. Гутић

Поводом великог хришћанског благдана Васкрса, ЈУ Центар за културу „Семберија“ из Бијељине данас је, у сарадњи са СКУД-ом „Семберија“, Градским позориштем „Семберија“ и Туристичком организацијом Града Бијељина организовали 31. Јајаријаду, традиционално такмичење за најљепше и најтврђе јаје. 



- Користим прилику да честитам најрадоснији хришћански празник традиционалним поздравом Мир Божји! Христос васкрсе! Већ 31 годину Центар за културу „Семберија“ је домаћин Јајаријаде, а на том нам путу велику и несебичну помоћ пружају Српско културно умјетничко друштво „Семберија“, Градско позориште „Семберија“ и Туристичка организација Града Бијељина. Желио бих се захвалити свима који су данас дошли овдје јер су они главни помагачи у нашем настојању да очувамо традицију. Надам се да ћемо сви заједно понијети лијепе утиске са данашњег такмичења. Нека је сретан Васкрс свим православним хришћанима уз жељу да у овако лијепом расположењу прославимо још много Васкрса“, рекао је Игор Бешлић, директор Центра за културу „Семберија“. 



У такмичењу за најтврђе јаје учествовало је 53. дјевојчица и дјечака. Након неколико десетина дуела у финалном су се састали Ана Костић и Душан Драгутиновић, обоје ученици Основне школе „Вук Караџић“ из Бијељине. Испоставило се на крају да је Душан побједник овогодишње Јајариједе у категорији најтврђе јаје. Жири је, на крају констатовао да је побједничко јаје право, природно јаје и да је млади Драгутиновић заслужио титулу најуспјешнијег.

-У шарању овог јајета помогао ми је стриц. Након што сам код куће са овим јајетом побједио све укућане предложили су ми да дођем данас и учествујем на Јајаријади. Тако сам урадио и драго ми је да сам побиједио“, рекао је Душан Драгутиновић након уручења награде.



У избору за најшареније јаје учествовало је 25 кандидата. Стручни жири којим је предсједавао умјетник и кустос бијељинске Галерије, Павле Голијанин изабрао је три набоља, најшаренија јајета. Тако је трећу награду освојила Катарина Симојловић, другу Алекса Маловић док је најшареније јаје имао Вук Маглајчевић, ученик седмог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине.