Званичници Српске честитали Васкрс ГС :: Semberija INFO ::

 

Званичници Српске честитали Васкрс ГС


Извор: Глас Српске

Званичници Републике Српске честитали су вјерницима православне вјероисповјести највећи хришћански празник – Васкрс.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је предстојећи Васкрс и истакао да вјера у васкрсење у данашњим околностима јесте оно што свакодневно човјека снажи и утврђује у истини да зло нема посљедњу ријеч.

У честитки поводом највећег хришћанског празника Васкрса Његовој светости патријарху српском Порфирију, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима, Додик је пожелио да ово празнично вријеме дочекају и проведу у духу вјековне традиције српског народа.

"У околностима у којима живимо, вјера у Васкрсење, у добро и правду јесте оно што треба да нас свакодневно снажи, те да нас утврди у истини да зло нема последњу ријеч", истакао је предсједник Републике.

Он је указао да сви православни празници, свакако и Васкрс, упућују на породичне вриједности које окупљају и које су српски народ одржале.

"Сабрани у храмовима и у топлини наших домова, сједињени у љепоти комшијских и пријатељских односа, стичемо личну и колективну снагу. Стога, нека Васкрсење Христово свима донесе тако потребну радост и утјеху. Христос васкрсе - Ваистину васкрсе", навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић честитала је највећи хришћански празник Васкрс и пожељела да празник над празницима буде инспирација и надахнуће за вјечну истину о побједи добра над злом и у данима великих искушења и недаћа извор снажне вјере у православне хришћанске вриједности.

Цвијановићева је у честитки Његовој светости патријарху српском Порфирију, свим архијерејима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима пожељела да предстојеће празничне дане проведу у духовном миру, здрављу и сваком добру, испуњени љубављу према породици и ближњима.

"Вођени Христовим благословом и снагом, нека Празник над празницима буде инспирација и надахнуће за вјечну истину о побједи добра над злом, и у данима великих искушења и недаћа, извор снажне вјере у православне хришћанске вриједности", навела је Цвијановићева.

У свјетлости Васкрсења, Цвијановићева је поручила да једни другима пожелимо васкршњи мир и покажемо заједништво, поштовање и уважавање уз традиционални поздрав Христос Васкрсе, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Васкрс и свим вјерницима пожелио да окупљени око вјерских и националних идеала пронађу чврст ослонац и здрав темељ за општи напредак.

Стевандић је честитку поводом Васкрса упутио Његовој светости патријарху српском Порфирију, свим архијерејима Српске православне цркве, свештенству, монаштву и цјелокупрном православном народу српском, као и свим другим православним вјерницима у Републици Српској.

"У име Народне скупштине Републике Српске, и у своје лично име, честитам вам празник над празницима - Васкрсење Господа нашег Исуса Христа", навео је Стевандић.

Он је свим вјерницима пожелио да Васкрс прославе у здрављу, радости и миру, те да у заједништву и слози, окупљени око наших вјерских и националних идеала, пронађу чврст ослонац и здрав темељ за општи напредак.

"У жељи да у топлини ваших домова и светих храмова, прославите Васкрсење Господње, поздрављам Вас радосним поздравом у којем је сабрана сва истина хришћанске вјере Христос васкрсе - ваистину васкрсе", навео је Стевандић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је предстојећи Васкрс и истакао да побједа живота над срћу снажи и савременог човјека и да у времену које носи изузетно бреме васкршња порука треба да буде присутнија у срцима свих.

"Поводом највећег хришћанског празника – Васкрса, у име Владе Републике Српске и у своје име, упућујем искрене честитке", наводи се у честитки Вишковића коју је упутио Његовој светости патријарху српском Порфирију, свим архијерејима, свештенству, монаштву и свим вјерницима православне вјероисповјести.

Према његовим ријечима, Васкрс, празник над празницима, темељ је православне вјере и живљења.

"Побједа живота над смрћу снажи и савременог човјека. У времену које носи своје изузетно бреме васкрсна порука треба да буде присутнија и снажнија у срцима свих нас подједнако. Желећи да у миру, здрављу и радости дочекате и прославите празник над празницима, Христово васкрсење, поздрављам Вас сверадосним пасхалним поздравом: Христос васкрсе - Ваистину васкрсе", наводи Вишковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, поводом највећег хришћанског празника Васкрса, упутио је честитку Његовој светости патријарху српском г. Порфирију, епископу бањалучком г. Јефрему, епископу зворничко-тузланском г. Фотију, свештенству Српске православне цркве, монаштву и свим вјерницима православне вјероисповијести.

У честитки се између осталог каже:

„Поводом највећег хришћанског празника – Васкрса Вама и свим вјерницима православне вјероисповијести упућујем најискреније честитке. Као празник над празницима Васкрс je свједочанствo новог живота, које треба увијек да буде наш путоказ и водиља у будућност.

Нека нас празник Христовог васкрсења као симбол побједе живота над смрћу, надахне и подари нам храброст, сталоженост и стрпљење, и нек нас подсјети на најважније животне врлине: љубав, опроштај и наду.

Уз жеље да се радост васкрсења прошири попут најљепше свјетлости и обасја наша срца и домове, желим Вам да празничне дане проведете окружени љубављу и духовним миром и у добром здрављу,  поздрављам Вас традиционалним поздравом: „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ“.“

Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац честитао је предстојећи Васкрс и поручио православним вјерницима да им снага вјере буде водиља кроз све животне ситуације.

У честитки упућеној Његовој светости патријарху српском Порфирију, свештенству Српске православне цркве и православним вјерницима поводом највећег хришћанског празника Васкрса, Бањац је нагласио да је Васкрс вријеме наде, обнове, заједништва и празник који подсјећа на снагу вјере, љубави и опроштаја.

Бањац је нагласио да свештенство Српске православне цркве непрекидно шири те вриједности међу вјерницима, доносећи им духовну утјеху и храброст у свакодневним изазовима.

Он је истакао да су благост, мудрост и посвећеност патријарха српског Порфирија служби српском народу свјетионик који их води кроз таму тешких времена.

"Ваша молитва и упорност у заступању правде, истине и мира су непроцјењив допринос нашем друштву. Ваше пастирство нас храбри да се уздамо у Божју љубав и снагу у сваком кораку нашег живота", навео је Бањац у честитки коју је упутио патријарху српском Порфирију.

Бањац је поручио да Васкрс као симбол побједе живота над смрти свим вјерницима треба да буде подсјетник на обиље Божјег благослова.

"У овим светим данима када свјетлост Христовог Васкрсења обасјава наше душе и домове, желим Вама и свим вјерницима Српске православе цркве да Васкрс донесе свако добро, мир и благостање и да снага вјере осветљава пут ка бољој будућности за све нас. Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!", навео је Бањац у честитки коју је упутио у своје и у име НПС-а.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић честитао је Србима највећи хришћански празник Васкрс, са жељом да им Христос подари мир и сваки напредак.

Давидовић је честитку упутио Његовој светости патријарху српском Порфирију, архијерејима, свештенству, монаштву, у Христу ђаконству, цјелокупном православном народу српском и другим православним вјерницима у Републици Српској.

"Желећи да оснажени истином Васкрсења стичемо нове снаге, те да нам Побједитељ смрти – Исус Христос подари мир и сваки напредак, како на општем - народном пољу, тако и на личном, честитам вам празник над празницима сверадосним и побједоносним поздравом: Христос васкрсе - Ваистину васкрсе!", додаје се у честитки.

Давидовић је честитку упутио у своје и у име Републичког секретаријата за вјере.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честитао је Васкрс свим Србима са жељом да им највећи хришћански празник улије снагу да превазиђу све тешкоће, те да га прославе у духовном миру, радости и испуњени љубављу према ближњима.

Линта је честитку упутио Његовој светости патријарху српском Порфирију, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима.

"Нека нам Васкрс улије наду у побједу добра над злом, да вјеру у боље сутра, подстакне да чувамо породичне вриједности, подсјети на заједништво и солидарност и да нас снажи да стекнемо личну и колективну снагу и помогне да истрајемо на путу истине и правде", навео је Линта.

Линта је свим грађанима Србије и свим Србима у региону и дијаспори пожелио да празничне дане проведу у кругу породице и ведром расположењу.