Шпанци се прже на +45 у хладу :: Semberija INFO ::

 

Шпанци се прже на +45 у хладу



МАДРИД, ЛИСАБОН - Љето само што је календарски почело, а Шпанија и Португал већ се боре са екстремно високим температурама.

Већ данима се над Пиринејским полуострвом налази језгро вреле ваздушне масе, у склопу афричког антициклона и повишеног ваздушног притиска, који условљавају ведро и врело вријеме. Температуре су већ у суботу прешле 40°Ц.

Јуче и данас је врхунац високих температура током овог топлотног таласа. Широм Шпаније температуре су јуче биле од 35 до 40°Ц и то на надморским висинама од 500 до 1.000 метара, односно широм висоравни од сјевера до југа.

Најврелије је било у континенталном дијелу јужне Шпаније, односно у Андалузији, уз температуре и до 45°Ц, а најврелији град је био Севиља и то са 45°Ц. У Кордоби је измјерено 44°Ц. Ријеч је о температурама ваздуха у хладу, које су на сунцу више за око 15 степени.

Врео талас захватио је и исток и југоисток Португала, уз температуре до 43°Ц, док су у осталим предјелима земље температуре ниже.

Шпанија се посљедњих деценија све више бори са  дуготрајнијим врелим таласима, уз температуре на југу земље и до 47°Ц, а вриједности од 40°Ц неријетко се биљеже већ од краја априла па све до октобра.

У Пекингу су посљедњих дана забиљежене температуре од 40 степени, што је највише од почетка мјерења у овом периоду.


Телеграф / Независне