Никшић: Савјет министара да прогласи Дан жалости на цијелој територији БиХ :: Semberija INFO ::

 

Никшић: Савјет министара да прогласи Дан жалости на цијелој територији БиХ


Предсједник новоформиране Владе Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је данас да би Савјет министара требало да донесе одлуку о Дану жалости на територији цијеле БиХ због трагичних догађаја у београдској Основној школи "Владислав Рибникар".

- Делим тугу и бол и спреман сам да пошаљем и иницијативу у име Владе ФБиХ. То је жалост за цијелу БиХ - поручио је Никшић на конференцији за новинаре након прве сједнице новоформирање федералне владе. Истакао да сви у систему власти и образовања треба да предуприједе такве догађаје.

- Сви смо свјесни оног што чине друштвене мреже, видеоигрице и филмови гдје се све даје на силу, убиства и злочине. То све дјелује на младе људе - казао је Никшић. Поновио је да су га контактирали из федералног Удружења добровољних давалаца крви и изразили спремност да иду у Београд да би дали крв и поручио да ће их Влада ФБиХ у томе потржати, ако за тим буде потребе.

- Када упаднемо у невољу, показујемо како смо добри људи и сусједи. Нажалост, када нема невоља, имамо хулиганске испаде, као оне у Мостару, Црног Гори и Србији. Али то нису обрачуни хулиганских група, већ матрица понашања и то треба да нас забрине - рекао је Никшић. Говорећи о измени законске процедуре о кажњавању малољетника млађих од 14 година, Никшић је казао да треба узети све добре праксе из свијета и примијенити их у законској регулативи ФБиХ.

- Оно што се десило у Београду, врло лако и код нас може постати матрица понашања, јер смо некада били једна држава. То се не дешава неком другом - поручио је Никшић. Влада Републике Српске је раније данас одлучила да сутра на својој територији прогласи Дан жалости поводом трагичних догађаја у београдској Основној школи на Врачару.

(РТРС)