Украјина од Запада тражи још оружја :: Semberija INFO ::

 

Украјина од Запада тражи још оружја


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 330 дана. Мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за украјинске ратне злочине тврди да су украјинске оружане снаге гранатирале у посљедња 24 сата већи број цивилних насеља у Доњецкој Народној Републици 41 пут, испаливши 274 пројектила. Украјина је данас апеловала на западне савезнике да пожуре са испоруком тенкова и противваздушне одбране.

Шведска шаље артиљаријске системе Арчер и 50 оклопних возила Украјини

Замјеница премијера Шведске Еба Буш, саопштила је данас да је влада те земље одобрила нови пакет војне помоћи Украјини који ће укључивати оклопна борбена возила пјешадије, као и испоруку артиљеријског система "Арчер".

Шведска ће послати око 50 оклопних борбених возила пјешадије типа "ЦВ90", рекла Буш на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Влада није прецизирала колико ће артиљеријских система "Арчер" испоручити Украјини.

Шведска у свом саставу посједује 48 система "Арчер", који се састоји од хаубице типа "Бофорс" (БАЕ) која се монтиране на возило Волво А30Д.

Клечејевка код Бахмута под контролом снага "Вагнер групе"

Насеље Клешчејевка код Бахмута у Доњецкој Народној Републици је под пуном контролом снага "Вагнер групе", саопштио је оснивач те приватне војне компаније Јевгениј Пригожин.
"Са сигурношћу се може рећи да је насеље Клешчејевка, које је велико предграђе Бахмута, под пуном контролом приватне војне компаније жВагнер групаж", навели су из прес-службе те компаније цитирајући објаву Пригожина на "Телеграму".

Он је навео да да је ослобођена Клешчејевка, око које се воде жестоке борбе, уз напомену да се "непријатељ" грчевито бори за сваки метар земље, пренио је ТАСС.

"Упркос разним мишљењима да украјинске снаге бјеже из Бахмута, то није случај", наводи се у објави прес-службе "Вагнер групе". /крај/пј

Украјина: Запад да пожури са слањем тенкова, немамо времена

Украјина је данас апеловала на западне савезнике да пожуре са испоруком тенкова и противваздушне одбране, наводећи да се одлагање испоруке плаћа украјинским животима.

-Немамо времена, свијет нема времена овог пута - навео је на Телеграму шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак.

Западни савезници ће се сутра састати у војној бази "Рамштајн" у Њемачкој, како би разговарали о томе да ли ће Берлин дозволити да се немачки тенкови "леопард" испоруче Украјини, пренио је Ројтерс.

-Питање испоруке тенкова за Украјину мора да се ријеши што прије. Као и питање испоруке додатних противваздушних система. Ту спорост плаћамо животима украјинског народа, не би требало да буде тако - рекао је Јермак.

Антонов: Вашингтон наводи Кијев на терористичка дјела

Амерички Стејт департмент својим изјавама о Криму, заправо, наводи украјинске власти да спроведу терористичка дјела у Русији, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је прокоментарисао саопштења портпарола Стејт департмента Неда Прајса у вези са стварном могућношћу да Оружане снаге Украјине гађају Кримско полуострво америчким оружјем.

-Примјећујемо да реторика америчких званичника постаје све милитантнија. Стејт департмент, кроз саопштења која су лишена реалности да је Крим Украјина и да Оружане снаге Украјине могу да користе америчко оружје за одбрану територије, заправо, наводи власти у Кијеву да врше терористичка дјела у Русији - рекао је Антонов.

Према његовим ријечима, “криминалци у Кијеву” ће, када чују такве изјаве из Вашингтона, поново осјетити потпуну попустљивост, а ризик од ескалације сукоба ће само бити већи, пренио је ТАСС.

Антонов је нагласио да амерички новинари “подржавају такав став администрације САД и оправдавају нападе кијевског режима на Крим”.

-Речено је да би амерички системи вишецијевних ракетних бацача ХИМАРС и, у будућности, борбена пјешадијска возила “бредли“ могли бити укључени у офанзиву у правцу Крима. Коментатори наивно вјерују да Русија неће одговорити на нападе на своју територију - додао је Антонов.

Бајден изразио саучешће породицама погинулих у паду хеликоптера у Украјини

Предсједник САД Џозеф Бајден изразио је саучешће породицама жртава хеликоптерске несреће у Украјини и додао да ће САД одати почаст погинулом министру унутрашњих послова Денису Монастирском који је, како је рекао, ''у континуитету био посвећен очувању демократије у Украјини''.

Ројтерс преноси да је Бајден „похвалио напоре Монастирског у борби против руске агресије и залагању за јачање украјинске демократије“.

- Поштоваћемо то насљеђе кроз напоре да ојачамо украјинске институције, као и нашем партнерству са народом Украјине да заједно одржимо пламен слободе -  навео је Бајден.

Најмање 14 особа, укључујући и једно дијете, погинуло је јуче када се хеликоптер срушио у близини вртића у кијевском предграђу Бровари, пренео је раније Ројтерс.

У паду хеликоптера погинули су и министар унутрашњих послова Монастирск и његов први заменик.

УНХЦР: Готово осам милиона људи из Украјине стигло у Европу од почетка рата

Готово осам милиона избјеглица из Украјине стигло је у земље Европе откако је прошлог фебруара та земља ушла у војни сукоб са Русијом, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР).

У саопштењу се наводи да се током претходне седмице тај број повећао за 10.571, преноси ТАСС.

УНХЦР је саопштио да је од 24. фебруара 2022. до 17. јануара 2023. највише људи уточиште потражило у Русији, односно њих 2.852.395. На другом мјесту је Пољска са 1.563.386 људи, а на трећем Њемачка са 1.021.667 људи.

Тачан број људи који су напустили Украјину од почетка рата, према наводима УНХЦР-а, износи 7.977.980.

ТАСС наводи да је у Чешку стигло 482.049 људи, у Италију 167.925, Шпанију 161.012, а у Велику Британију 155.500 људи.

Мисија ДНР:  Украјинске снаге испалиле 274 пројектила на насеља

Украјинске оружане снаге гранатирале су у посљедња 24 сата већи број цивилних насеља у Доњецкој Народној Републици 41 пут, испаливши 274 пројектила различите врсте муниције, саопштила је Мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за украјинске ратне злочине (ЈЦЦЦ).

У саопштењу се наводи да је артиљеријска паљба вршена из цијевне артиљерије калибра 152 и 155 милиметара, укупно 274 пројектила и да је у украјинским нападима рањен становник насеља Горловка, преноси ТАСС.

Како се наводи, под ватром су била насеља Александровка, Докучајевск, Доњецк, Горловка, Кестен, Макејевка, Минералное, Пантелејмоновка, Старомихајловка, Јаковлевка, Јасиновата.

Логвинов. У саопштењу се истиче да су од артиљеријске паљбе оштећене 23 куће у Докучајевску, Доњецку и Горловки.

Логвинов :Нови стални представник Русије при ЕУ биће именован кад Европа покаже спремност

Вршилац дужности сталног представника Руске Федерације при ЕУ Кирил Логвинов изјавио је да ће вријеме именовања новог сталног представника Русије при ЕУ зависи од спремности Брисела за политички дијалог на задовољавајућем нивоу.

-Што се тиче именовања новог представника, то зависи прије свега од тога када ће ЕУ показати спремност за политички дијалог, чији би ниво и садржај подразумијевао од нас да именујемо сталног представника за комуникацију с Бриселом - рекао је Логвинов.

Руски предсједник Владимир Путин је у септембру 2021. године разријешио Владимира Чижова са дужности сталног представника Русије при ЕУ, а од тада Русија није именовала новог сталног представника, преноси ТАС С.

МСП Канаде позвало амбасадора Русије због напада у Дњепру

Министарка спољних послова Канаде Мелани Џоли изјавила је да је њено министарство позвало руског амбасадора у Отави да изрази протест и осуди руске нападе на цивиле у Украјини, укључујући и напад изведен у Дњепру у којем је погинуло најмање 45 људи.

Министарка Џоли је у разговору са новинарима у Торонту истакла да је руски амбасадор позван како би му се "јасно, у очи" пренијела порука да Канада не прихвата огољену бруталност недавних руских напада на цивиле у Дњепру, наводи Ројтерс.

-Канада је том приликом осудила и антисемитске коментаре шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова - рекла је Џоли.


Агенције / Глас Српске