ВЕЋЕ ЦИЈЕНЕ ЕНЕРГЕНАТА “НАПУМПАЛЕ” ЦИЈЕНУ АУТОБУСКИХ КАРАТА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЋЕ ЦИЈЕНЕ ЕНЕРГЕНАТА “НАПУМПАЛЕ” ЦИЈЕНУ АУТОБУСКИХ КАРАТА


Foto
Гориво на бензинским пумпама у Српској поново је поскупило, па тако јуче на појединим пумпама литар дизела кошта 3,49 КМ, односно до 20 фенинга скупље по литру у односу на почетак седмице.

Овим се обистињују најаве да ће бити корекција цијена нафтних деривата на територији Српске. У Удружењу дистрибутера деривата ФБиХ кажу да су набавне цијене нафтних деривата на берзи повећане што ће опет прелити на домаће тржиште.

Гориво је основни трошак који у нормалним условима учествује са 30 – 40% свих трошкова у раду, тако да је поскупљење горива изузетно негативно утицало на пословање свих предузећа која се баве јавним превозом путника – Горан Старчевић, предсједник Изврсног одбора Удрузења саобрацаја и веза Привредне коморе РС

– Републичке и међународне линије су кориговане, зависно од линија, од 10 до 25 и више одсто. Што се тиче локалног превоза, поједине локалне заједнице су то поскупљење одређеним видовима помоћи одложиле, али је то неминовно у наредном периоду – објаснио је Младен Петровић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске.

Нису у свим јединицама локалне самоуправе поскупљења иста и она зависе управо од учешћа локалних заједница. Чињеница је да и та поскупљења не могу надоместити комплетно повећање трошкова, јер поред чињенице да је гориво поскупело за више од 40% и сви остали трошкови су значајно већи. Тако да су све прогнозе о одрживости јавног превоза неизвесне – казао је Петровић.

Истакао је да додатан проблем представља и значајан одлазак возача на рад у иностранство, јер повећање плата које се може понудити у јавном превозу путника није ни приближно конкурентно.

Говерћи о томе како су путници реаговали на поскупљења карата Старчевић је истакао да су путници углавном корекетни.
 
– Реакције путника су углавном коректне, јер су и путници свесни колико цена горива директно утиче на наш рад. Наравно, увек ћете наћи незадовољне, али ако је све друго поскупело због горива, нема логике да цена превоза, која директно зависи од горива не поскупи – казао је Старчевић.
 
(Новости)