ОД ЈЕСЕНИ ЧАСОВИ НА ОТВОРЕНОМ :: Semberija INFO ::

 

ОД ЈЕСЕНИ ЧАСОВИ НА ОТВОРЕНОМ


- Часове природе и друштва за ниже разреде, али и биологије, географије те историје за старије ђаке од јесени ће наставници моћи изводити у учионици на отвореном, чија је градња почела у дворишту Основне школе "Вук Стефановић Караџић".

"Већ од самог почетка школовања наше дјеце битно је да све визуелно доживљавају. Оно што виде они то и памте боље, и све што доживе остаје у трајнијем сјећању. Овдје је планиран ботанички врт, а у њему ћемо засадити биљке кроз одређен период да можемо пратити њихов раст и развој. Биће ту украсне биљке, зачинске, а дјеца ће моћи и да разликују воће и поврће. Кроз читаво школовање од првог до деветог разреда, а то се све прати наставним планом и програмом, дјеца ће све те биљке моћи да прате", каже Биљана Добриловић, учитељица чији ђаци завршавају први разред.

Овај пројекат школа реализује у сарадњи са Ротарy клубом Добој, који га дијелом финансира.

"Замишљено је да искочимо из стандардних габарита, да то не буде учионица гдје ћемо поставити само клупе, већ је замишљено да буде мало другачијег облика, од распореда сједења, столица, клупа... Ми смо око два мјесеца радили на идејном рјешењу, да буде нешто препознатљиво и јединствено што није до сада постојало на нашим теренима. Учионица је намијењена свим ученицима од првог до деветог разреда, а планирано је да се штампа и компас, који ће бити позициониран да можемо овдје имати и географију и историју. Покушаћемо да то опремимо додатним антиквитетима да то дјеца погледају. Ми ћемо то у ходу да надограђујемо и првенствено ће то бити искориштено за ученике разредне наставе", казао је Љубиша Благојевић, директор школе.

Саша Клопић, члан Ротарy клуба Добој, навео је да је учионица на отвореном вриједна 70.000 КМ.

"Већину тих средстава обезбиједио нам је братски клуб Хасwурт из Њемачке. То је клуб који нас прати у нашим акцијама већ годинама. Уз њихову помоћ смо 2019. и наравно нашим акцијама у локалној заједници и донацијама физичких и правних лица обезбиједили болници 'Свети апостол Лука' санитетско возило са мобилним инкубатором", рекао је Клопић.

(Независне)