ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ МОСТА ПРЕКО РИЈЕКЕ БОЈАНЕ (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ МОСТА ПРЕКО РИЈЕКЕ БОЈАНЕ (ФОТО)


Предсједници влада Црне Горе и Албаније, Дритан Абазовић и Еди Рама, током јучерашњег билатералног сусрета на маргинама Иницијативе Самита "Отворени Балкан" презентовали су јавности заједнички инфраструктурни пројекат изградње моста преко Бојане, који ће спајати Улцињ са Велипојем.

Како је саопштено из кабинета премијера, Абазовић је истакао да је веома срећан због пројекта.

- Ово је нешто о чему смо разговарали у Тирани прошлог љета. Сада смо врло близу почетку реализације ове идеје - навео је.

Како је додао, Црна Гора је овогодишњим буџетом предвидјела дио новца само за изградњу тог моста.


- Вјерујем да ћемо почетком септембра моћи да потпишемо Меморандум о сарадњи којим би се прецизирале обавезе и једне и друге стране. Овај пројекат, односно мост, није важан само због тога што би се њиме смањила дужина пута који спаја ова два града и двије државе, већ и због тога што ово подручје има потенцијал да буде врло атрактивно туристичко мјесто, чему би сигурно допринијела изградња моста. Сви се надамо и вјерујемо да бисмо овим унаприједили и развијали на боље наше државе - истакао је предсједник Владе.

Разговори о поменутом пројекту започети су током прве посјете тада потпредсједника владе Абазовића, када је најављен рад на изради пројекта међународног моста преко ријеке Бојане.

- Морамо да успоставимо договор и да се међусобно разумијемо колики је укупни буџет за ову инвестицију. Ми смо за, и пројекат је фантастичан. Мост би омогућио и много бољу комуникацију двије државе - истакао је Рама.

Како наводе у кабинету Абазовића, у Буџету за 2022. годину одвојено је око 3.500.000 еура за изградњу поменутог инфраструктурног пројекта који ће повезати двије државе.

Око 34 километра недовољно искоришћених пјешчаних плажа на том подручју двије државе има потражњу од око 500.000 туриста на годишњем нивоу. Истакнуто је да је тренутна удаљеност између Улциња и Велипоје око 73 километра, а да би са изградњом моста она била сведена на око километар.
 
(РТРС)