БРИСЕЛ ТРАЖИ ДА СВИ ЛИДЕРИ ИЗ БИХ "ОСУДЕ АГРЕСИЈУ НА УКРАЈИНУ" :: Semberija INFO ::

 

БРИСЕЛ ТРАЖИ ДА СВИ ЛИДЕРИ ИЗ БИХ "ОСУДЕ АГРЕСИЈУ НА УКРАЈИНУ"


– Од лидера парламентарних странака из БиХ на састанку у Бриселу на који их је позвао предсједник Европског савјета Шарл Мишел биће затражено да потпишу документ у којем се "осуђује агресија Русије на Украјину" и тражи да БиХ по том питању прати спољну политику Европске уније, сазнаје "Глас".

Сарајевски медији су јутрос најавили да је Мишел позвао лидере на састанак који би требало да буде одржан 12. јуна, а, како је наведено, главна тема би требало да буде европски пут БиХ.

- Циљ састанка је да се смање тензије међу политичким странкама и да се ради на унапређењу функционалности и стабилности земље. Састанак је такође предвиђен као корак ка изградњи повјерења, компромиса и дијалога – навели су медији..

Међутим, извори "Гласа" из Брисела кажу да јесте тачно да ће европске интеграције и испуњавање услова које је ЕУ поставила БиХ бити тема разговора, али да је то у документу који ће бити понуђен лидерима ипак у другом плану.

- О томе има говора у том документу, али све је прилично уопштено. У питању су класични бирократски позиви на дијалог, смиривање тензија и отварање разговора. Међутим, проблем би могао да настане због преамбуле документа у којој је наведна "осуда агресије на Украјину" као и теза да БиХ треба да прати спољну политику Европске уније – открива наш саговорник.

Током данашњег дана лидери парламентарних странака нису коментарисали позив који им је упутио Мишел. Како сазнајемо, у Брисел су позвани представници свих јачих странака у Српској како из власти, тако из опозиције.

(Глас Српске)