Новац за изборе обезбијеђен кроз наметнуте законе :: Semberija INFO ::

 

Новац за изборе обезбијеђен кроз наметнуте законе


САРАЈЕВО - Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје, осим одлуке о обезбјеђивању средстава за одржавање избора у октобру ове године, наметнуо је и измјене Изборног закона БиХ као и Закона о финансирању институција Босне и Херцеговине, којима се омогућава да у будућности више не може доћи до тога да Централна изборна комисија БиХ нема новца за одржавање избора.

Наметнутим законима у суштини се онемогућава блокада обезбјеђивања средстава за будуће изборе јер је измјенама Изборног закона прописано да у случају када нема буџета за ту фискалну годину у којој се одржавају избори, новац буде обезбијеђен из акумулираног вишка прихода преосталог након покрића расхода из претходних фискалних година, из средстава текућих резерви или средстава из било којег другог извора или категорије прихода.

"Ниједна одредба овог члана не смије се тумачити на начин на који се спречава расподјела средстава прије истека рока", наводи се у наметнутим измјенама Изборног закона, у којима је рок до када се морају обезбиједити средства остао 15 дана.


У преамбули одлуке о наметању Изборног закона БиХ, Шмит наводи да је рок од 15 дана када су институције БиХ требале обезбједити средства одавно истекао  те да изражава жаљење што су надлежни органи своју неспремност да поступе у складу с обавезама из Изборног закона оправдавали тиме да, између осталог, постоје техничке потешкоће.

Када је ријеч о наметнутним одредбама Закона о финансирању институција БиХ, у суштини, уколико министар финансија и трезора БиХ није у могућности или неће да изврши захтјев ЦИКа за финансирање избора у прописаном року, то ће морати да уради замјеник министра финанансија и трезора БиХ и то наредног дана по истеку рока.
Шмитове наметнуте одлуке коментарисали су и у Амбасади Руске Федерације у БиХ, гдје су подсјетили да је његово дјеловање нелигитимно без одговарајуће резолуције Савјета безбједности УНа те да његове одлуке нису обавезујуће.

"Што се тиче суштине задње од њих која се односи на одржавање избора  посљедња граница цинизма је превазиђена. Никад досад међународни званичници нису тако бесрамно задирали у туђи новчаник, иако се, искрено говорећи, ова акција органски уклапа у пиратску логику колективног Запада, што јасно показује незаконита ограничења према Русији", наведено је у саопштењу Амбасаде Руске Федерације у БиХ, додајући да је Шмит апсурдно поступио јер су странке у БиХ ишле ка компромису по овом питању.


Навели су да се неће изненадити и ако политичка линија тзв. међународне заједнице доведе до тога да сама изабере локалне представнике у структурама власти.

Сам Шмит рекао је да је особа која држи ријеч и да ће тако бити у будућности те да оно што каже Амбасада Русије и није нешто што ће остати у уџбеницима историје, истовремено наглашавајући да је од туристе постао експерт за БиХ.
Говорећи о наметнутим одлукама, посебно о одлуци да се ЦИКу обезбиједи свих 12,5 милиона КМ, Шмит је рекао да се могло десити да гласачки листићи не дођу на вријеме те да је морао донијети ту одлуку.

"Свима поручујем да сви они који с политичке стране желе извући поен за себе и своју политичку странку, ова одлука није ништа друго осим подршке изборима, све остало је фантазија", рекао је Шмит.


О буџету и финансирању избора јуче је било ријечи и на сједници Предсједништва БиХ, које је усвојило буџет, а након које је истакнуто да је обезбијеђено 12,5 милиона КМ за одржавање општих избора као и повећање плата запослених у институцијама БиХ.

"Сада када смо усвојили буџет, Савјет министара ће моћи да реализује ту ставку", рекао је Додик, наглашавајући да је наметнута одлука Шмита о финансирању избора била непотребна и потпуна шарада.
"Очигледно да није имао стрпљења и да је покушао да у правни и финансијски систем БиХ унесе неред", рекао је Додик.

Додик је ркеао и да је Шмит апсолутно непостојећа особа у погледу функције која се зове високи представник те да га треба депортовати из земље на начин како то предвиђа закон који се бави странцима у БиХ.
"Дејтонски споразум познаје позицију високог представника и његово особље, касније се то покушало наметнути као питање које је везано за ОХР, који у институционалном смислу нема никакве надлежности и треба га затворити", рекао је Додик.


Независне новине