Да ли на снагу ступа Закон о непокретној имовини Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Да ли на снагу ступа Закон о непокретној имовини Републике Српске


Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да ће Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти данас ступити на снагу и да је обавеза свих органа у Републици Српској да поступају у складу са тим. Уставном суду Босне и Херцеговине предана је апелација за утврђивање уставности Закона о непокретној имовини.

Подносиоци апелације очекују да ће Уставни суд Босне и Херцеговине поступити исто као и у више претходних одлука у имовини, у скорије вријеме о шумама и пољопривредном земљишту - прогласити ентитетски парламент ненадлежним за доношење закона о својинском статусу државне имовине.

Џевад Махмутовић, коаутор апелације

"Сви они који мисле да могу то рјешавати на други начин, требали би ево након шест пута да схвате да та ствар не иде другачије и да сједну с онима који су њихови партнери у Парламентарној скупштини БиХ и да договоре. И Уставни суд, неки дан је господин Мато Тадић казао да није нико рекао чија је имовина, је ли ентитетска, државна итд, једино надлежност да регулише то питање је на Парламентарној скупштини.

Оспореним законом, обавезују се републичке институције да имовину која се налази на територији Републике Српске, укључујући и шуме и пољопривредно земљиште, укњижавају на ентитет. Високи представник, Кристијан Шмит је, кориштењем Бонских овлаштења, тај корак учинио правно недозвољеним. Ипак, власти Републике Српске поручују да ће се закон, који је на снагу требало да ступи сутра, примјенивати и то преко Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Из Управе не појашњавају на који начин. Посланици у Народној скупштини кажу, једноставно - одлуку високог представника неће објавити у Службеном гласнику.

Срђан Мазалица, заступник у НСРС (СНСД)

"То практично значи да ћемо примјењивати закон који смо донијели и којим ћемо уредити функционисање државне имовине која је неопходна за функционисање јавне власти. Ми имамо све механизме да проведемо тај закон, заједно са свим другим институцијама у РС онако како је то уређено и законом."

Уставни суд БиХ се у ранијим одлукама позивао на Споразум о питањима сукцесије бивших југословенских држава, на основу ког је имовина прешла на државе насљеднице. Тај став дијеле и правни експерти из Федерације БиХ. Међутим, њихове колеге из Републике Српске тврде да је споразум ирелевантан за питање подјеле имовине између државног нивоа и ентитета. Позивају се на Устав БиХ и Дејтонски споразум, уз поруку да су ентитети своје државноправне као и имовинске капацитете унијели у Босну и Херцеговину.

Синиша Каран, професор уставног права

"Босна и Херцеговина има и може да има и треба да има на кориштење и управљање ону имовину за коју је потребно сједиште институција које су по Уставу дефинисане као надлежности Босне и Херцеговине.

Нурко Побрић, професор Уставног права

"Битно је да је титулар јавних добара и државне имовине држава Босна и Херцеговина. А она тим законом може регулисати да поједина имовина припада на кориштење или на неку другу врсту употребе ентитетима."

Питање државне имовине никад није ријешено. Комисија за државну имовину бх. Парламента, док је била у фунцкији, није предложила критеријуме за утврђивање власништва. Осим суспензије закона, Шмит је продужио ранији закон о привременој забрани располагања имовином, све док се ово питање не ријеши у Парламентарној скупштини БиХ. Амбасада Руске Федерације затражила је од Управног одбора Савјета за имплементацију мира да пониште све нове одлуке високог представника, чији легитимитет та земља не признаје. 

​БХРТ