Милион и по марака казни за пумпе у РС због зарачунавања већих маржи :: Semberija INFO ::

 

Милион и по марака казни за пумпе у РС због зарачунавања већих маржи


Власници бензинских пумпи у Републици Српској кажњени су у марту с готово милион и по марака казни, због тога што су зарачунавали веће марже од оних које је прописала још активна Уредба владе Републике Српске о ограничавању маржи на нафту и нафтне деривате.

У 126 контрола, у 71 случају су написани прекршајни налози између пет и десет хиљада марака. Како сазнајемо, власници бензинских пумпи тражиће судско одлучивање.

Од власника бензинских пумпи РС буџет ће по основу казни за зарачунавање превисоких маржи у марту бити већи за готово милион и по марака. Нема процјене колика је стварна зарада бензинских пумпи била у протеклом периоду када су цијене ових енергената дивљале, ни колико је износ наплаћених казни умањио зараду.

"Инспектори кад изађу на терен и утврде чињенично стање, праве записник, којим се налаже одмах на лицу мјеста да отклони неправилности и врати цијену у оквире дозвољене. Тако се након неког периода поново провјери иста пумпа да ли послује у складу са Уредбом, ако не, онда се издају даља рјешења", појашњава в.д. главног тржишног инспектора РС Радивоје Гаврић.

Власници пумпи дужни су поштовати Уредбу владе РС која је на снази од априла прошле године, а која прописује да је максимална велепродајна маржа на 0,06 КМ по литру, а максимална малопродајна 0,25 КМ по литру течних деривата.

"Наравно да има неслагања и да нису сви задовољни, јесте било периода када је цијена набавна дивљала, али без обзира на то треба да се сви придржавају ове уредбе", каже министрица трговине и туризма РС Сузана Гашић.

Нема имена ко се све оглушио о уредбу Владе, која је у коначном ишла на терет грађана.

"Грађани су све те казне платили већ и свакодневно их плаћају, мислим да сви ови који крше закон треба да се јавно објави", сматра Муриса Марић из Удружења Дон Приједор.

Из групације за промет нафтом и нафтним дериватима остали смо без одговора, али смо у телефонском разговору са појединим власницима бензинских пумпи у Републици Српској сазнали да намјеравају тражити судско одлучивање због преекршајних налога које је написао Инспекторат РС јер сматрају да нису прекршили Уредбу владе РС о ограничавању маржи на нафту и нафтне деривате Републике Српске.

БХРТ