ЕВРОПСКИ РОМИНГ - НОВА ДЕЦЕНИЈА :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКИ РОМИНГ - НОВА ДЕЦЕНИЈА


Скраћеница "РЛАХ" Роаминг лике ат хоме, који је омогућио грађанима европске уније бесплатан роаминг, требао се примјенивати према претходном договору до 30. јуна текуће године али је продужен на нови период од 10 година уз констатацију повећања квалитета услуге.

Наиме , корисници мобилних телефона и даље ће моћи упућивати позиве када путују унутар ЕУ-а без додатних накнада. 

Јуче је европски парламент донио одлуку којом је продужена валидност одредбе према којима роминг на подручју европске уније наставља се на нови период од десет година под истим условима.

ЕУ парламент усвојио је проширење правила о роамингу, допуштајући корисницима из ЕУ-а да наставе позивати и преносити податке преко својих граница за исте комерцијалне услове као код куће/у својој земљи. 

Тренутни закон који је регулисао досадашње аранжмане РЛАХ датира из 2017. године. Од овог периода, преко 170 милиона грађана ЕУ, имала је погодност први пут позивати и преносити податке преко граница својих земаља, а по домаћим цијенама као да се налазе унутар своје земље.

Грађани односно корисници имаће и право на квалитет мобилне мреже у иностранству као у својој земљи, а гдје је доступан одговарајући квалитет мреже.

У сегменту хитних служби односно позива, нова правила предвиђају да корисници могу позивати бесплатно или користити одговарајуће апликације.

Такође , подржава се одредба у којој нема смањење квалитета услуга роаминга, прије свега пребацивање на нижи новио нпр. 4G на 3G везу. Корисници ће имати исти квалитет, као и брзину везе коју имају и у својој земљи.

Ово су стварно изванредне вијести за грађе ЕУ. 

Какво је стање код нас и регији?

Средином прошле године наш регион добио је одговарајућу опцију РЛАХ-а.

Наведена активност представља посљедњу фазу реализације споразума који је закључен у Београду 2019. године (април) у склопу Дигиталног самита.

У питању је порука "у роамингу као код куће" од енглеске изведбе"Роам Лике Ат Хоме". Можемо са сигурношћу констатовати да је ово историјски дан за неколико земаља, а то су: Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Албанија.

На основу овог споразума цијене телефонских позива смањене су од јула 2019. године за нешто мање од 30 одсто.

Коришћењем роминг услуга у региону наведених држава, обрачунава се кориснику на основу домаћих цијена из своје земље (из које долази).

Уколико наш грађанин се нађе нпр. на подручју Црне Горе на љетовању, плаћа "роминг услуге" у складу са тарифним пакетом тј. опцијом коју је уговорио са својим оператером за домаћи саобраћај према осталим мобилним мрежама у БиХ.

(Независне)