ПРИЈЕДОР У НЕДЈЕЉУ БИРА НОВОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈЕДОР У НЕДЈЕЉУ БИРА НОВОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА


- Након оставке Далибора Павловића, грађани Приједора у недјељу, 12. децембра , на пријевременим изборима бираће новог градоначелника.

Право гласа на овим локалним изборима има 86.329 грађана, а бирачка мјеста биће отворена од седам до 19 часова. Бирачи ће гласати на 130 редовних бирачких мјеста и на једном бирачком мјесту за гласање на непотврђеним гласачким листићима. Такође , за потребе пријевремених избора у Приједору формирана су три мобилна тима и један посебан ковид мобилни тим.

"Право гласа на овим пријевременим изборима, према бирачком списку закљученом у поноћ, 22. новембра, има 86.329 бирача, укључујући 608 регистрованих за гласање у одсуству, који право гласа остварују лично на бирачком мјесту у Приједору и 2.851 бирач регистрован да гласа путем поште", саопштили су из Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

На гласачком листићу за избор градоначелника Приједора налази се 14 кандидата.

За посматрање пријевремених избора у Приједору ЦИК БиХ је акредитовао 148 посматрача удружења грађана и два посматрача из ОХР-а, а поред њих биће и велики број посматрача из реда политичких партија који ће надгледати рад бирачких одбора и градске изборне комисије.

Први незванични резултати избора у Приједору биће познати већ у недјељу навече, с тим да по Изборном закону БиХ Централна изборна комисија БиХ у року од мјесец дана мора утврдити коначне резултате, а према незваничним информацијама с обзиром на то да се избори одржавају у само једној општини, нови градоначелник Приједора дужност би могао преузети до краја године.

Пријевремени избори за градоначелника Приједора спровешће се у условима епидемије ковида-19 и у складу с инструкцијом о поступању тијела за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије вируса корона од 26. јуна 2020. године , те уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера надлежних органа.

(Независне)