ГРАЂАНИ У БАНКАМА ЧУВАЈУ 14,49 МИЛИЈАРДИ КМ :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ У БАНКАМА ЧУВАЈУ 14,49 МИЛИЈАРДИ КМ


БАЊАЛУКА - Депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ достигли су на крају септембра ове године рекордни ниво од 14,49 милијарди марака, а у поређењу са истим периодом лани већи су за 1,15 милијарди марака.
Поводом Свјетског дана штедње, који се обиљежава 31. октобра, из Централне банке БиХ навели су да депозити становништва имају далеко највеће учешће у укупним депозитима код комерцијалних банака, чак 53,4 одсто па стога представљају важну основу финансирања и функционисања банака.

- Ако посматрамо депозите становништва по рочној структури, орочени и штедни депозити у септембру ове године износили су 5,46 милијарди КМ или 37,7 одсто укупних депозита становништва, од чега краткорочни депозити чине 318 милиона марака, а дугорочни 5,14 милијарди марака. Трансакцијски рачуни и депозити по виђењу чине 9,03 милијарди КМ или 62,3 одсто укупних депозита становништва - кажу у Централној банци БиХ.

Становништво у БиХ континуирано повећава укупне депозите, међутим постоје значајне разлике у кретању депозита зависно од типа.

- Трансакцијски рачуни су порасли за 19,8 одсто односно 854 милиона КМ, а депозити по виђењу биљеже пораст од 9,3 одсто односно 327 милиона КМ. Орочени и штедни депозити, који одражавају штедњу, на годишњем нивоу биљеже благи пад од 0,6 одсто или 34 милиона КМ. Стагнација орочених и штедних депозита становништва на годишњем нивоу је евидентна од априла 2020. године - наводе из Централне банке БиХ.

Како додају, на стагнацију орочених и штедних депозита становништва утицале су неповољне економске прилике током пандемије, јер су многим грађанима смањена примања и стога нису могли штедјети као у ранијим периодима, а дио штедње искористили су за покривање тренутних потреба. Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић поручио је да изазовна времена захтијевају и пажљиво управљање ресурсима.

- Потреба за знањем о разним видовима штедње је већа него икада и гарант је бољих животних и инвестицијских одлука. Чак и мала уштеда сваки дан може бити веома важна за времена која долазе - рекао је Софтић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да од 2008. године постоји тренд у порасту учешћа депозита становништва, тако да је ово само наставак тренда који је постојао и прије пандемије. Објаснио је да је штедња донекле и посљедица друштвене неједнакости.

- Они који имају они могу и да штеде, они који живе на граници опстајања се задужују код банака. Један одсто становништва је јако богат, од 20 до 30 одсто становништва спада у средњу класу, а та цифра је некада била 90 одсто - навео је Ђого који је и професор на Економском факултету у Источном Сарајеву.

На питање да ли смањење потрошње успорава економију, Ђого објашњава да већа штедња не успорава привредни раст.

- То је зато што код нас они који имају новца не штеде на храни, већ на неком капиталном добру које ионако увозимо. Не производимо чак ни веш-машине и ТВ апарате и у том дијелу уздржавање од потрошње не погађа домаће произвођаче - рекао је Ђого.

Истраживања

Из Централне банке БиХ наводе да регионална истраживања показују да релативно мали број грађана у БиХ штеди.
- Око 20 одсто грађана анкетираних у 2019. изјаснило се да има уштеђевину, а само 15 одсто је потврдило да континуирано штеди - наведено је у саопштењу.

(Глас Српске)