БИХ ЧЕКА МИЛИОНЕ ИЗ БЕРНА И ЊУЈОРКА :: Semberija INFO ::

 

БИХ ЧЕКА МИЛИОНЕ ИЗ БЕРНА И ЊУЈОРКА


САРАЈЕВО - БиХ је припремила потребне акте на основу којих званично даје сагласност на договор о продаји резиденција бивше СФРЈ у Берну и Њујорку, а на основу којих би требало, ако све буде текло по плану, да инкасира милионе марака.

Комитет за сукцесију дипломатско-конзуларне имовине бивше Југославије, састављен од представника БиХ, Србије, Хрватске, Македоније и Словеније, у протеклом периоду ставио је печат на судбину некадашње дипломатске имовине широм свијета, али тај посао још није завршен. БиХ, према ранијем споразуму, припада 15 одсто укупне добити од продаје, а на ред су дошле одлуке о одобрењу заједничке продаје имовине у Швајцарској и САД.

То је видљиво из докумената које је припремило Министарство иностраних послова БиХ и који су упућени у фазу консултација. У одлуци која се односи на просторије у Берну пише да су се појавила три потенцијална купца, односно државе које би их користиле за дипломатска представништва - Русија, Индија, Кина. Ријеч је о објекту под заштитом од 2017, а ниједна од тих држава није упутила званично писмо намјере са понудом за куповину.

- Србија је, почетком јуна 2021, упутила сукцесорима званичну понуду за куповину објекта у Берну, у којем је детаљно образложила ствари. Сјеверна Македонија и Словенија су брзо прихватиле понуду, БиХ и Хрватска нешто касније. БиХ треба да припадне око 2,13 милиона марака - пише у одлуци, гдје стоји и да би исплата била у року од 30 дана од потписивања уговора, а једини услов јесте да комплетне процедуре и потписивање уговора земље заврше прије краја 2021. године.

Сличан осврт је презентован и у одлуци која се односи на давање зеленог свјетла за заједничку продају простора Сталне мисије бивше СФРЈ при УН у Њујорку. Заједнички комитет је, путем међународне агенције, прикупио понуде и ставове свих држава насљедница. Једногласно је средином јула прихваћена понуда од 50 милиона долара, због процјена да ће све наредне понуде вјероватно бити ниже од постојеће, која је, с друге стране, за око 20 милиона већа о процијењене вриједности објекта у 2016.

- Након прихватања купопродајне цијене, заједнички комитет је у сарадњи са овлаштеним адвокатом усагласио нацрт купопродајног уговора и друге потребне документе за промет некретнине, чиме су започете процедуре о одобравању продаје унутар сваке државе сукцесора - истакнуто је у одлуци.

Средстава од заједничке продаје ће, како је појашњено, бити расподијељена по одредбама Споразума о питањима сукцесије.

- Удио БиХ је 15 одсто од износа, што на крају износи 7,5 милиона. На исти начин ће бити расподијељени евентуални трошкови који ће настати приликом промета некретнине у поступку заједничке продаје - закључено је у одлуци коју је у процедуру упутило Министарство иностраних послова, а коју, као и претходну у вези са продајом имовине у Берну, треба да одобри Савјет министара БиХ.

У протеклом периоду насљеднице су у оквиру заједничке продаје успјешно, како је истакнуто, реализовале продају имовине бивше СФРЈ, односно стана у Њујорку, амбасаде и резиденције у Токију, те амбасаде у Бону. Заједнички комитет поново би требало да засједа у првој половини наредне године, а  најзначајније питање биће расподјела комплекса бивше СФРЈ у Москви.

Инвестиције

Надлежни већ знају гдје ће усмјерити добијени новац. Када је ријеч о БиХ, у одлукама је наведено да ће приход од продаје имовине бити усмјерен за куповину објеката за потребе дипломатско-конзуларне мреже, те обнову и реконструкцију оних који су у домаћем власништву.

(Глас Српске)