Лидери ЕУ без расправе о БиХ и западном Балкану :: Semberija INFO ::

 

Лидери ЕУ без расправе о БиХ и западном Балкану


Фото - Танјуг
БРИСЕЛ - БиХ поново није била тема на дводневном самиту лидера ЕУ који је завршен данас у Бриселу, а обје стране су дјелимично одговорне што проширење ни овог пута није било тема.

Одговорност БиХ је у томе што у протеклом кварталу није ништа урадила како би макар почела да спроводи реформе на које се обавезала након што је Европска комисија објавила 14 кључних приоритета у Мишљењу о кандидатури БиХ.

Одговорност ЕУ је у томе што ни португалско Предсједништво ЕУ, као ни њемачко Предсједништво прије њега, није успјело спријечити бугарску блокаду Сјеверне Македоније, што је тему проширења бацило у други план. Осим тога, европски лидери су водили озбиљне разговоре о Русији, Турској, борби против ковида, контроверзном мађарском закону о хомосексуализму и другим темама.

Августо Сантос Силва, португалски министар спољних послова, индиректно је признао неуспјех да покрене процес проширења ријечима да ће на словеначком шестомјесечном предсједавању, које почиње наредног четвртка, доћи до напретка у овој области.

"Они ће морати да превазиђу одређене препреке и закључе преговоре. Морамо одобрити преговарачки оквир са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Мислим да ће то бити велико достигнуће  за словеначко предсједавање", рекао је он у Бриселу. Он је обећао пуну подршку његове земље у испуњавању ових циљева.

ЕУ Обсервер, бриселски портал који се бави темом проширења, пише да и даље нема назнака да би Бугарска могла попустити у свом захтјеву да Македонци морају прво признати да су њихова култура и језик бугарски.

"Албанија је везана уз овај бугарски вето јер су одраније одобрени планови да процес с обје земље треба да иде паралелно", пише сајт.

Осим тога, како смо већ писали, сасвим извјесно је очекивати да ће Хрватска блокирати БиХ ако не омогући њиховим сународницима у БиХ да бирају своје легитимне представнике на позицији хрватског члана Предсједништва БиХ.

Подсјећања ради, у Сарајеву је с великим одобравањем дочекана вијест да је Европски парламент у четвртак предвече изгласао текст о извјештају Европске комисије о напретку БиХ без хрватских амандмана о конститутивности народа у БиХ.

Срећко Латал, сарајевски аналитичар, за "Независне новине" каже да није ништа ново тврдити да ће Хрватска блокирати БиХ ако не буде било слуха за њихове захтјеве према БиХ.

Он, међутим, каже да је тренутно много већи проблем чињеница да се сама ЕУ све више удаљава од прокламованог циља да БиХ и остале земље западног Балкана буду примљене у ЕУ ако испуне неопходне услове.

"Евидентно је да процес проширења улази у дубоку кризу, а различите чланице ЕУ покушавају кроз процес проширења у своју корист ријешити своје билатералне односе са земљама које аплицирају за чланство", рекао је он.

Хајко Мас, министар спољних послова Њемачке, поручио је, пак, да ЕУ мора испунити обећање западном Балкану и започети преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

"Будућност земаља западног Балкана је у ЕУ. Њемачка је у потпуности привржена овом циљу. Ако ви испуните ваш дио, ми морамо испунити наш дио. То мора остати приступ ЕУ према процесу проширења", рекао је Мас.

​Независне новине